keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

”Come out, come out, wherever you are!” – “Ulostuloja”

Harvey Milk ajatteli, että homouden ja homojen suurempi näkyvyys olisi ratkaisu moneen ongelmaan: mitä enemmän ihmiset tulisivat ulos kaapeistaan, sitä nopeammin asenteet muuttuisivat. Milk toteaa: ”Jos luoti olisi lävistääkseen kalloni, suo että se tuhoaisi ovat kaikista kaapeista.” Elokuvassa on myös kohtaus, jossa Harvey vaatii kaikkia avustajiaan ja lähipiiriään tulemaan kaapista ulos. Hän pyytää avustajaansa soittamaan perheelleen kaikkien läsnä ollessa, mutta myöntyy sitten yksityiseen puheluun.

a) Keskustelkaa, voiko ulostuloa vaatia? Pyhittääkö tavoite keinot? Mitä tapahtuisi, jos jokainen Suomen homo- tai biseksuaali tulisi kaapista ulos? Mitä seurauksia näkyvyydellä olisi? Mitä vaikutuksia ulostuloilla ”hinnalla millä hyvänsä” voi olla yksilöille?

b) Media on harrastanut myös vastakkaista toimintatapaa, ns. kaapittamista, jossa henkilön seksuaalinen suuntautuminen pyritään salaamaan. Esimerkkinä Suomessa Jari Sillanpää, joka yritti tulla ulos kaapista heti tullessaan julkisuuden henkilöksi, mutta jonka media ”kaapitti”. Sillanpää päästettiin julkisesti kaapista ulos, median välityksellä, vasta noin kymmenen vuoden kuluttua kaapittamisesta. Miksi kaapittamista tapahtuu? Mitä sillä tavoitellaan?

c) Suomessa vain harva poliitikko on tullut kaapista ulos ja elää avoimesti homona. Kansanedustaja Oras Tynkkynen on ensimmäisiä ns. julkihomoja eduskunnassa. Pohtikaa, miksi käsite ”julkihomo” on olemassa, mutta käsite ”julkihetero” ei ole käytössä.