keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Homoseksuaalisuus ja ihmisoikeudet maailmalla

Tulostakaa tai piirtäkää mustavalkoinen maailman kartta. Tutustukaa alla olevaan listaan homojen ihmisoikeustilanteesta maailmalla ja paikallistaa kartalta eri maat. Värittäkää samalla värillä maat, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollinen ja toisella värille ne maat, joissa on voimassa rekisteröity parisuhde. Kolmannella värillä voitte värittää ne maat, joissa samaa sukupuolta olevien avosuhteilla on joitain oikeusvaikutuksia. 

Samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot ovat mahdollisia seuraavissa maissa: Belgia, Espanja, Etelä-Afrikka, Hollanti, Kanada, Norja ja Ruotsi (2009) sekä yhdessä USA:n osavaltiossa (Massachusetts). Samaa sukupuolta olevat voivat rekisteröidä parisuhteensa näissä maissa: Andorra, Islanti, Iso-Britannia, Israel, Luxemburg, Ranska, Ranskan Guyana, Saksa, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tshekki, UusiSeelanti. Myös eräissä USA:n osavaltiossa (Connecticut, Havaiji, Kalifornia, Maine, Maryland, New Jersey, Vermont, Washington DC), osassa Brasiliaa, Argentiinaa (mm. Buenos Aires) ja Australiaa (Tasmania) rekisteröiminen on mahdollista. Samaa sukupuolta olevien (avo)suhteilla on oikeusvaikutuksia (mm. yhteisen omaisuuden suhteen) Itävallassa, Kroatiassa, Portugalissa ja Unkarissa.

Homoseksuaalisuus on edelleen rikos 77 maassa. Värittäkää vielä eri värillä maat, joissa vankeusrangaistus on voimassa: Afganistan, Algeria, Angola, Bangladesh, Benin, Botswana, Brunei, Burma, Kamerun, Egypti, Eritrea, Etiopia, Gambia, Ghana, Guinea, Intia, Jamaika, Kenia, Kuwait, Libanon, Libya, Malesia, Marokko, Malawi, Mosambik, Namibia, Nicaragua, Oman, Pakistan, Papua Uusi-Guinea, Qatar, Sambia, Senegal, Seychellit, Sierra Leone, Sri Lanka, Somalia, Syyria, Tansania, Togo, Tunisia, Turkmenistan, Uganda, Uzbekistan ja Zimbabwe. Valitkaa uusi väri maille, joissa elinkautinen vankeusrangaistus on voimassa: Guyana ja Singapore, sekä vielä yksi väri maille, joissa homot voidaan tuomita kuolemanrangaistukseen. Näin tapahtuu Iranissa, Jemenissä, Nigeriassa, Mauritaniassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Huom! Oppimateriaali on laadittu vuonna 2008. Voitte myös vertailla tuon vuoden ja tämän hetken eroja homojen ihmisoikeustilanteessa.

Tarkastelkaa karttaa: Mitä yhteistä on mailla, joissa homoseksuaalisuus on rikos? Löytyykö yhteisiä kulttuurisia, poliittisia, uskonnollisia tai muita piirteitä? Mikä taasen yhdistää maita, joissa samaa sukupuolta olevien parisuhteet on laillistettu? Mitkä yhteiskunnalliset, kulttuuriset, poliittiset tai uskonnolliset seikat vaikuttavat homojen oikeuksiin eri maissa? Kaikissa maissa ei ole lainkaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä koskevaa lainsäädäntöä. Mistä se voi johtua? (Voitte myös tulostaa hlbti-ihmisten ihmisoikeustilannetta kuvaavan kartan vuodelta 2015 ja tutustua siihen tai verrata omaa työtänne siihen.)