keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Proposition 6 ja ulkoinen adoptio

Elokuvan juonessa lakiesityksellä Proposition 6 on keskeinen merkitys. Lakiesityksen tavoitteena on kieltää seksuaalivähemmistöön kuuluvia työskentelemästä kouluissa. Elokuvassa argumentit puolesta ja vastaan ovat moninaisia.

Järjestäkää luokassa väittely alla listatuista aiheista. Väittely voidaan järjestää pariväittelynä, jossa kolmas osapuoli on tarkkailijana. Tarkkailija havainnoi muun muassa, minkälaisia argumentteja väittelyn osapuolet hyödyntävät (esim. uskontoon, moraaliin, tieteeseen tai ihmisoikeuksiin vetoavia). Jokaisen väittelyn jälkeen oppilaiden tulee vaihtaa rooleja niin, että jokainen joutuu kerran puolustamaan ja vastustamaan hlbti-ihmisten oikeuksia sekä toimimaan tarkkailijana. Oppilaita on syytä muistuttaa, että väittelyssäkin tulee käyttäytyä arvokkaasti ja kuunnella toisen argumentteja kunnioittavasti, vaikka ei niitä itse hyväksyisikään.

a) Puolassa ja Venäjällä on viime vuosina ehdotettu vastaavia kieltoja (jotka eivät kuitenkaan ole edenneet laiksi). Yksi väittelijä kannattaa, että näiden kieltojen tulisi edetä laiksi asti ja toinen on tällaisia säädöksiä vastaan.

b) Kaliforniassa järjestettiin vuoden 2008 presidenttivaalien yhteydessä kansanäänestys toisesta seksuaalivähemmistöjen oikeuksia käsittelevästä lakiesityksestä, joka tunnetaan nimellä Proposition 8. Kyse oli sukupuolineutraalista avioliitosta, joka kansanäänestyksessä kumottiin. Yksi väittelijä kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa (joka sallii avioliiton ihmisille heidän puolisonsa sukupuolesta riippumatta) ja toinen on vastaan.

c) Lähitulevaisuudessa Suomessa poliittiset puolueet joutunevat ottamaan kantaa mm. samaa sukupuolta olevien parien ulkoiseen adoptioon eli siihen, saavatko samaa sukupuolta olevat parit adoptoida lapsen, joka ei ole kummankaan biologinen lapsi. Yksi väittelijä on adoption puolella, toinen adoptiota vastaan.

Huom! Oppimateriaali on laadittu vuonna 2008. Voitte myös vertailla nykytilannetta ja vuoden 2008 tilannetta toisiinsa.