keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Vähemmistöjen moninaisuus

Kun henkilö kuuluu yhtä aikaa moneen vähemmistöryhmään, voi hän olla alttiina moniperustaiselle syrjinnälle. Elokuvassa näytettiin pyörätuolissa oleva nuori seksuaalivähemmistöön kuuluva poika. Milkin kamppanjapäälikön ohella elokuvan aktivistien keskuudessa näkyy hyvin vähän naisia.

a) Miksi luulet, että näin on? Olisiko tarina näyttänyt toiselta, jos Harvey Milk ja hänen kumppaninsa olisivatkin olleet homoseksuaalisia naisia, ja poliitikko Anita Bryant puolestaan mies?

b) Mieti, millä muilla tavoin henkilö voi kuulua useampaan vähemmistöön. Mihin vähemmistöihin kuuluminen voi todennäköisemmin johtaa syrjintään (suoraan, epäsuoraan tai rakenteelliseen)? Onko vähemmistöjä, joilla on jollakin tavoin etuoikeutettu asema?

c) Vähemmistöön kuuluminen voi olla yksilölle myös voimavara ja rikkaus. Milloin vähemmistöasemasta tulee todennäköisemmin rikkaus? Miettikää, miten homo- tai biseksuaalisuus voi olla voimavarana nuorelle.

d) Jokaisella ihmisellä on useita eri identiteetin kerroksia – kukaan ei ole ainoastaan suomalainen, ainoastaan liikuntarajoitteinen tai ainoastaan biseksuaali. Mieti, missä yhteydessä kuulut itse enemmistöön ja missä yhteydessä vähemmistöön. Minkälaisista identiteeteistä on helppo puhua ja olla avoin ja mistä ei? Voisitko halutessasi salata vähemmistö- tai enemmistöasemasi? Missä tilanteissa?