keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Talvipäivänseisaus tarkoittaa Suomessa päivää, jona pohjoinen pallonpuolisko on kaikkein kauimpana auringosta. Se on vuoden lyhyin päivä. Vaikka vuoden kylmimmät ajat ovat vielä edessä, päivät alkavat pidentyä.

Eri puolilla maailmaa on jo kauan juhlittu keskitalven juhlaa. Suomen sana ”joulu” tulee vanhasta pohjoismaisesta sanasta, joka tarkoittaa juuri tuota juhlaa. Juhlan päivämäärä, muutama päivä talvipäivänseisauksen jälkeen, on sama kuin muinaisten roomalaisten keskitalvenjuhla Saturnalia.

Kristityt juhlivat jouluna Jeesuksen syntymää. Historiallisesti ei voida saada selville, milloin Jeesus tarkalleen on syntynyt. Hänen syntymäänsä juhlitaankin ehkä juuri jouluna, koska silloin oli jo valmiiksi tapana juhlia valon voittoa pimeydestä. Monessa kielessä joulua tarkoittava sana viittaa Jeesukseen, kuten englannissa. ”Christmas” on lyhentynyt Cristes Maessesta, joka tarkoittaa Kristuksen messua.

Koska joulussa on yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että päivät alkavat taas pitkän pimeyden jälkeen pidentyä, joulua voivat halutessaan juhlia kaikki uskonnosta riippumatta.

 

Keskustelun tueksi

Elokuvan pääosassa on joulu. Laakson asukkaat odottavat kovasti joulua, siivoavat, ostavat lahjoja ja valmistavat ruokaa. Koska muumiperhe on aina nukkunut talven yli, kukaan heistä ei oikein tiedä, mikä se joulu on. ”Joulu on jo ovella”, heille kerrotaan, ja he ajattelevat joulun olevan henkilö – tai otus – joka kohta todella seisoo heidän ovellaan. Joulu on ehkä hieman vaarallinenkin, koska sitä pitää lahjoa ja ruokkia!

1. Pohdiskelkaa, miten muumiperhe ymmärsi joulun. Onko joku sanonta, josta sinä olet joskus ajatellut yhtä hassusti? Mitä tarkoittaa, että kuusi puetaan?

2. Miten laakson asukkaat valmistautuivat jouluun. Miten teidän kotonanne valmistellaan joulua?

3. Entä mitä sitten, kun Joulu ei tullutkaan? Miten muumi vietti joulua? Kuvaa voi tarvittaessa käyttää keskustelun apuna.

Erään otuksen mielestä joulussa on tärkeintä ”perhe, ystävät ja yhdessäolo”. Oletko samaa mieltä? Mikä sinulle on tärkeää?

Vietetäänkö teillä joulua? Jos kyllä, mitä teidän kotonanne tehdään jouluna? Millaisia jouluperinteitä teillä on? Jos ei, miten teillä suhtaudutaan jouluun? Onko teillä joku muu suuri juhla, joka muistuttaa joulua?

4. Luetelkaa erilaisia joulukoristeita. Jokainen voi myös tuoda joulukoristeen näytille. Jos perhe ei vietä joulua, voi tuoda johonkin toiseen juhlaan liittyvän koristeen.

 

Tehtävät

1. Miettikää, millainen joulu olisi otuksena. Anna lasten sanoa kunkin yksi ominaisuus ja piirrä samalla kuvaa.

2. Tehkää joulukoriste muumien jouluun. Miettikää samalla, mihin koristeisiin liittyy kristillistä symboliikkaa. Olisiko muumeilla ollut enkeleitä?