keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Talvi on yksi Suomen neljästä vuodenajasta. Kaikkialla maailmassa talvea ei ole ollenkaan, ja toisella puolella maapalloa on talvi silloin, kun meillä on kesä. Meille lumi tuntuu tavalliselta asialta, mutta maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet lunta. Heistä lumi voi tuntua ihmeelliseltä, kuin pilviltä tai taikuudelta.

Ihmisten talveen liittyy paljon iloisia asioita kuten talviurheilua. Aikanaan talvi on ollut vaarallinenkin, kun kylmä ja ruoan puute ovat olleet isompia huolia kuin nykyään. Nykyisin ostamme helposti paksut talvivaatteet ja ruokaa saamme lähikaupasta. Kovasta pakkasestakin on hauskaa tulla sisään lämpimään.

Eri eläimet ovatkin keksineet erilaisia tapoja selvitä talvesta. Jotkut eläimet nukkuvat syksystä kevääseen. Yleensä se johtuu siitä, ettei niille ole talvella tarpeeksi ruokaa. Eläin syö syksyllä mahdollisimman paljon, jotta se jaksaa talven yli. Sitten se tekee pesän luolaan, juurakoihin tai itse kaivamaansa koloon, johon se käy nukkumaan. Se menee mahdollisimman pienelle kerälle, sikiöasentoon, jotta se pysyisi lämpimänä. Talviunta nukkuvat (muumien lisäksi) esimerkiksi karhut ja mäyrät. Uni on syvempää kuin tavallinen yöuni, mutta siitä voi herätä. Talviunestaan herätetty karhu on kuitenkin yleensä hyvin äreä!

Jos eläimen ruumiinlämpö putoaa unen aikana hyvin alas, puhutaan talvihorroksesta. Talvihorrokseen vaipuvat mm. siilit ja lepakot. Sellaiset eläimet kuin käärmeet ja sisiliskot, joiden lämpötila putoaa nollan alapuolelle, vaipuvat puolestaan kylmänhorrokseen. Jotkut eläimet, kuten osa perhosista, puolestaan talvehtivat koteloituneena.

Keskustelun tueksi

1. Mitä Muumipeikko voisi ajatella katsoessaan satavaa lunta? Miltä lumi voisi tuntua muumeista, jotka yleensä nukkuvat koko lumisen ajan? Millainen on talven tuoksu, josta elokuvassa puhuttiin? Miltä muut vuodenajat tuoksuvat?

2. Mistä tiedät, että talvi on tulossa? Miettikää yhdessä, mitkä ovat talven merkkejä.

 

Muumit käyvät elokuvan alussa talviunille, josta sitten heräävät. Miettikää, mikä se talviuni on. Mitkä eläimet nukkuvat talviunta? Miksi?

Mikä sinun lempivuodenaikasi on? Mistä tykkäät siinä? Nukkuisitko mieluummin talven yli? Mikä talvessa on kivointa? Mistä talviharrastuksista tykkäät?

Tehtävät

1. Tulosta muumikuva netistä. Pukekaa sitten yhdessä muumi niin, että tämä selviää vaikka millä pakkasella! Anna jokaisen lapsen piirtää jokin vaate, joka kiinnitetään muumille sinitarralla. Jos lapsia on paljon, voi hahmojakin olla useita.

Tarvitset: muumikuvan, paperia, kyniä, sakset, sinitarraa

2. Jos sinä kävisit talviunille, millaisen pesän tekisit itsellesi? Rakentakaa askartelutarvikkeista omat talviunipesänne.

Tarvitset: askartelutarvikkeita kuten paperisilppua, pieniä laatikoita, pahvia, paperia, sanomalehteä, lankoja tai naruja, maaleja, liimaa, sakset