keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Moninaisuudella tarkoitetaan sitä, että jokaisella ihmisellä on paljon erilaisia ominaisuuksia ja rooleja. Moni meistä kuuluu eri ryhmiin. Yleensä ryhmään kuulumisen ratkaisevat identiteettikysymykset, eli se, millainen ihminen kokee olevansa ja mihin ryhmään kokee kuuluvansa. Usein ryhmään kuulumista merkitään jollakin ulkoisella tunnusmerkillä, kuten vaikkapa kaulassa roikkuvalla ristillä tai Prometheus-korulla, hatulla, huivilla tai hiusmallilla.

Yhteiskunnan tasolla moninaisuutta edustavat erityisesti erilaiset vähemmistöryhmät. Tällöin erilaisuus saattaa liittyä esimerkiksi sukupuoleen, seksuaalisuuteen, vammaisuuteen, uskontoon tai kieleen. Se voi liittyä myös vakaumukseen, kuten vaikkapa johonkin niinkin arkiseen kuin kasvissyöntiin.

Nykyään ajatellaan, että moninaisuus tulee huomioida. Se tarkoittaa, että jokaisen erilaisuutta kunnioitetaan ja siihen suhtaudutaan hyväksyen. Jokaisen tulisi tuntea itsensä tervetulleeksi sellaisena kuin on.

Kysymyksiä keskustelun tueksi

1. Millaisia ulkoisia ominaisuuksia sinulla on? Mikä on samaa ja mikä erottaa sinut muista? Miettikää esimerkiksi silmien, ihon ja hiusten väriä, raajojen tai sormien määrää. Onko kaikilla samanlainen nenä?

Tämän voi myös hyvin yhdistää adjektiivitehtävään ja miettiä, millaiset ominaisuudet kuhunkin sopivat.

2. Millaisiin eri ryhmiin sinä kuulut? (esim. perhe, kaveripiiri, harrastukset, kulttuuriin ja uskontoon liittyvät ryhmät kuten oma moskeija tai suomalaiset) Osoitatko ryhmään kuulumistasi jollakin ulkoisella merkillä?

3. Onko sinua joskus kiusattu jonkun ulkoisen tai sisäisen ominaisuutesi takia? Tuntuuko sinusta, että saat olla sellainen kuin olet? Onko joku asia, josta et uskalla yleensä kertoa ihmisille? Tuntuuko sinusta, että ryhmässä kaikki ovat tasa-arvoisia esimerkiksi uskonnosta riippumatta?

4. Mikä sinusta on elokuvan Tuutikin sukupuoli? Mistä sukupuolen näkee? Entä jos ei tunnukaan, että on sitä sukupuolta, johon on syntynyt? Saako sukupuolen valita itse? Onko poikien ja tyttöjen värejä? Onko poikien ja tyttöjen leikkejä?

Tehtävä

Tee oma muotokuvasi! Ottakaa kaikista lapsista valokuva, joka sitten tulostetaan mustavalkoisena. Leikatkaa kuvat keskeltä pystysuuntaisesti puoliksi paperileikkurilla. Liimaa kuva paperille ja piirrä puuttuva osa kasvoista. Koristele tausta.