keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista

Tehkää seuraava ennakkotehtävä itsenäisesti tai parin kanssa hahmotellen miellekarttaa tai kirjoittaen muistiinpanoja:
  • Mitä tiedätte Lapista? Missä se sijaitsee? Millainen luonto siellä on? Mitä eläimiä lapissa elää? 

  • Mitä tiedätte poroista? Entä susista? Kirjoittakaa paperille mielikuvia, joita poro tai susi eläimenä teissä herättää.

 

Elokuvan katsomisen jälkeen

“Halusin luoda tunnelman yksityiskohtaisesta ja täydestä, oikeasta luonnosta – jostakin, joka edustaisi omia kokemuksiani suomalaisesta talviluonnosta ja tuntuisi ainutlaatuiselta, raikkaalta ja jopa eksoottiselta katsojista ympäri maailmaa.” 
-Mikko Pitkänen, Art Director, visuaalinen suunnittelija.
 
a. Keskustelkaa, millaisena Niko – lentäjän poika kuvaa Suomen Lappia. Millainen on Lapin luonto, kasvillisuus entä eläimet elokuvassa? Miltä siellä näyttää? Miten kuvailisitte elinolosuhteita? 
 
b. Tehkää A3-kokoiselle paperille talvisia, lumisia maisemia liiduilla ja peiteväreillä. Muistelkaa elokuvan maisemia, tuntureita jäävuoria, revontulia, valoa ja varjoja, mahtavaa väritystä, sinistä hämärää. Piirtäkää maisemia, joissa on myös poroja ja susia. 
 
c. Mosaiikkikuva 
Eräs elokuvan suunnittelun yllätyksistä on suuri joulukuusi, jota ei ollut alkuperäisessä tarinassa. Mikko Pitkänen, elokuvan art director, ajatteli, että Joulupukin tunturilla täytyy olla kaikkien joulukuusien äitipuu. Koska tarina pyörii Pukin Lentojoukkojen ympärillä, hän sijoitti puun kiitoradan loppupäähän. Siinä se sitten oli maamerkkinä, porojen kantapaikan vartijana ja ainutlaatuisen tapahtumapaikan luojana toimintajaksolle… joulukuusen katveessa! 
 
Hahmotelkaa A4-kokoiselle paperille elokuvaan liittyvä kuva – maisema, jouluaiheinen kuva tai esimerkiksi elokuvan ”joulukuusien äitipuu”. Miettikää haluamaanne väritystä ensin ja repikää sitten aikakauslehdistä erivärisiä ja -sävyisiä, pieniä, n. 1cm x 1cm kokoisia, epäsäännöllisiä palasia. Sommitelkaa ja liimatkaa palaset kuvaksi. Elävän pinnan saa repimällä eri väreistä monensävyisiä paperipaloja. 
 
d. Millaisen Korvatunturin tarina esittelee? Korvatunturi on 486 metriä korkea tunturi Suomen itärajalla, Savukosken kunnassa. Siellä asustelee Joulupukki. Millainen on elokuvan Korvatunturi? Mitä yhteistä/erilaista on seuraavan kuvauksen ja elokuvan Korvatunturimaiseman välillä?
"Joulupukki asuu suuren lumivuoren sisässä. Vuori on hänen linnansa. Siellä on suuren suuri sali, jonka perimmäisessä pohjukassa on revontulien ahjo. Linnaan pääsee suuresta jääovesta. Se hohtaa kuin lyhdyn lasi jo pitkän matkan päähän" Näin Edla Hiilos kuvasi joulupukin jäälinnaa kertomuksessa "Joulupukin telefooni" vuonna 1915. (Lähde
 
e. Pohtikaa, miten animaation kuvaama maailma vastaa mielestänne todellisuutta tai omia mielikuvianne Lapista tai Korvatunturista.Pohtikaa myös, miksi ihmisillä voi olla erilaisia mielikuvia esim. Joulupukista, Korvatunturista tai susista. Miten mielikuvat syntyvät? (Esim. omien kokemusten, tarinoiden, tietotekstien tai luonto-ohjelmien kautta. Myös henkilön iällä on merkitystä.)