keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Hyvälle seikkailu- ja etsikkotarinalle tyypillisiä piirteitä ovat mm. mukaansa tempaava matka, rakastettavat sivuhahmot ja onnellinen, opettavainen loppuratkaisu. 

a. Piirtäkää taululle juonikaavio ja keskustelkaa sen avulla, mitä elokuvassa tapahtui: ESITTELY – SYVENTÄMINEN – RISTIRIITOJEN KÄRJISTYMINEN – RATKAISU – HÄIVYTYS 
 
ESITTELY: Kertoo elokuvan päähenkilöistä, esittelee Nikon ja tämän äidin sekä Juliuksen. 
SYVENTÄMINEN: Niko haaveilee lentämisestä ja menevänsä tapaamaan isäänsä Korvatunturille. 
RISTIRIITOJEN KÄRJISTYMINEN: Erilaiset ristiriidat ja vastoinkäymiset sekä niistä selviämiset matkan varrella johtavat kertomuksen huipentumiseen. 
RATKAISU: Tutustuttuaan isäänsä, Niko tekee ratkaisevan valinnan palaten takaisin Kotilaaksoon. 
HÄIVYTYS: Niko jatkaa onnellisena elämäänsä kotilaaksossa. 
 
b. Elokuvan juonta voi käsitellä pienten oppilaiden kanssa yksinkertaisemman juonikaavan avulla: ALKU – KESKIKOHTA – LOPPU 
 
ALKU: Kertoo elokuvan päähenkilöistä ja tapahtumapaikasta. Elokuvan alussa ilmenee jokin ongelma tai ristiriita liittyen tarinan päähenkilöön. 
Esim. pieni poro haluaisi osata lentää tai Niko haluaisi tavata isänsä, mutta kukaan ei tiedä tietä Korvatunturille. 
KESKIKOHTA: Niko, Julius ja Vilma kokevat huiman seikkailun läpi talvisen Lapin erämaaluonnon ja vaarojen matkalla tapaamaan Nikon isää. 
LOPPU: Retkikunta onnistuu tehtävässään. Haavekuvat isästä muuttuvat ja Niko tekee oman ratkaisunsa. 
 
c. Tarinan juonta voi palautella mieleen myös kuvakirjan avulla. (Hannu Tuomainen: Niko lentäjän poika. Gummerus 2008.)
Kirjaa voidaan lukea yhdessä tai poimia sieltä yksittäisiä kuva-aukeamia ja pyytää oppilaita kertomaan aukeaman hahmoista, tapahtumista, tunnelmasta sekä siitä, miten se liittyy elokuvaan juoneen. Mitä aukeaman kuvaa ennen on tapahtunut, entä mitä tapahtui tarkasteltavan kohtauksen jälkeen.
 
d. Keskustelkaa, mikä elokuvan kohtauksista oli mielestänne jännittävin, hauskin tai surullisin. Kirjoittakaa ja piirtäkää jokaisesta kohtauksesta pienelle paperilapulle. Laput voivat olla erivärisiä kopiopapereita tai post-it -lappuja, esim. vaaleansininen surulliselle, keltainen jännittävälle ja vaaleanpunainen hauskimmalle kohtaukselle. Sijoittakaa lopuksi laput oikeille paikoilleen juonikaaviolle. Keskustelkaa, missä kohden juonta oli eniten jännittäviä kohtia, surullisia tai hauskoja asioita. 
 
e. Keksikää ja kirjoittakaa elokuvalle erilaisia loppuja tai Nikon tarinalle jatkoa.