keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
©Pohjola-filmi, Timo Heinänen

1. Koulun alku lähestyy, mutta Poni ei halua mennä kouluun. Poni pohtii: “Minun elämäni oli kertakaikkiaan hyvää ja huoletonta, kunnes äiti tulla jysäytti jättikokoisen huolen minun nuorille harteilleni:
– Mai, ensi viikon keskiviikko on sitten se päivä, kun sinulla alkaa koulu, muistathan?
Minä pysähdyin, häntä pysähtyi. Pihalla oli yhtäkkiä aivan hiljaista. Koulu! Olin unohtanut koko ällöttävän koulun.” (Lähde: Puluboin ja Ponin kirjat 1-2. s. 148-149)

  • Pohtikaa, miksi Poni ei mielestänne halua kouluun? Voiko koulun alku jännittää tai pelottaa Ponia tai muitakin lapsia? Millaiset asiat teitä jännittivät koulun alkaessa? Tai jos koulun aloitus on vielä edessä, millaiset asiat teitä tulevassa koulussa jännittävät? Täytyykö kaikkien mennä kouluun? Milloin teidän mielestänne olisi sopiva ikä aloittaa koulu? Mitä, jos ei osaa lukea ja kirjoittaa, kun menee ensimmäiselle luokalle? Mitä, jos koulusta myöhästyy? Mitä, jos eksyy koulumatkalla tai hyppää vahingossa väärään bussiin?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    2. Katsokaa Puluboin ja Ponin leffan traileri, yllä oleva elokuvaklippi, alla olevat repliikit ja tutkikaa Puluboin ja Ponin kirjoja. Miten aikuiset suhtautuvat, kun Poni ei halua mennä kouluun? Mitä mieltä Puluboi on asiasta? Miten Ponin äiti tai isä tai rehtori neuvovat Ponia? Miten eri tavalla elokuvassa esitetään Ponin haluttomuus mennä kouluun kuin kirjassa?

Äiti ja Poni keskustelevat:
– Iihahah, minä unohdin kertoa, että en mene ala-asteelle! Minä menen Moskovan hevostieteelliseen korkeakouluun.
– No ei tietenkään koulussa voi pukeutua hevoseksi. Onhan siellä oltava säännöt. Enkö mä ole muistanut kertoa? Koulussa pitää keskittyy.

Rehtori-Teppokin uhkailee:
– Sääntöjä on korkee aika alkaa opetella. Tollasessa naamarissa ei oo sit mun kouluun mitään asiaa.

Isä haluaa myös antaa neuvoja:
– Vielä on kato kesää jäljellä. Ota iisisti vaan. Ei ekaluokalla oo kun pari tuntia päivässä.
(Lähde: Puluboin ja Ponin leffan traileri ja Puluboin ja Ponin kirjat 1+2 s.159-160 ja elokuvan lehdistömateriaali.)

3. Millaisia neuvoja te antaisitte Ponille ja muille koulutiensä aloittaville. Tehkää yhteinen lista mielestänne tärkeistä asioista, joita uuden koululaisen kannattaa tietää koulusta ennen koulun alkua.

4. Millaisia neuvoja antaisitte uuden ekaluokkalaisen vanhemmille, joita taitaa joskus myös jännittää oman lapsen koulun alku?

5. Koululainen tarvitsee kirjaimia. Täältä löytyy kirjainleikkejä koululaiselle, osa leikeistä sopii hyvin myös esikoululaisille.

Koulu alkaa -liitteestä löytyy vinkkejä siitä, mitä pikkukoululaisen olisi hyvä osata ennen koulun alkua. Koululaisena olemisen opettelussa ja eri asioiden muistamisessa voi käyttää tukena myös esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton “Tarkistuslistaa ekaluokkalaisen vanhemmille”.


Koulumatka

6. Puluboin ja Ponin elokuvassa Poni käy harjoittelemassa vanhempien kanssa koulumatkaa ennen koulun alkua. Turvallisen koulureitin opetteleminen onkin  tärkeää. Koulun pihaankin voi tutustua jo ennen ensimmäistä  koulupäivää.

a) Millaisen reittiohjeen tekisitte oman kodin ja koulun välille? Etsikää kartta, jossa näkyy sekä koti että koulu ja kulkuväylät niiden välillä.

b) Kirjoittakaa ohje koulun ja kodin välille eli koodatkaa koulumatka käyttäen esimerkiksi seuraavia komentoja: Kävele eteenpäin–Pysähdy–Katso liikennevaloja–Käänny oikealle–Käänny vasemmalle–Ylitä tie–Mene sisälle koulurakennukseen.

7. Antakaa toisillenne ohjeita liikkumiseen paikasta toiseen koulun pihassa ja luokassa.