keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU


Täällä Pohjantähden alla -romaanit

Täällä Pohjantähden alla on Väinö Linnan kirjoittama romaanitrilogia, jonka osat julkaistiin vuosina 1959, 1960 ja 1962.

Romaanisarja kuvaa Koskelan suvun elämää 1880-luvulta 1950-luvulle pitäen sisällään suomalaisen yhteiskunnan muutokset kuvitellun Pentinkulman väen näkökulmasta. Kieliriidat, nationalismi, sosialismi, ensimmäinen maailmansota, Suomen itsenäisyys, Suomen sisällissota, Lapuan liike ja toinen maailmansota ovat merkittäviä asioita romaanissa. Historian dramaattiset tapahtumat konkretisoituvat tavallisen ihmisen elämässä Pentinkulmalla.

”Trilogian erityisenä ansiona voidaan pitää sitä, että se toi yleiseen keskusteluun vuoden 1918 sisällissodan tapahtumat ´toisten´ eli sodan hävinneiden punaisten näkökulmasta. Teossarjaa on pidetty fiktiivisyydestään huolimatta kuvaamansa ajanjakson sosiaalisten olojen realistisena kuvauksena, eräänlaisena sosiaalihistorian popularisointina.” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Taalla_Pohjantahden_ alla)

Täällä Pohjantähden alla -trilogia on ennen kaikkea historiallinen romaanisarja, mutta se on myös kuvaus suomalaisesta miehestä ja naisesta sekä maalaiselämästä. Se on myös Akselin ja Elinan rakkaustarina sekä Koskelan suvun kronikka.

Täällä Pohjantähden alla -romaanit pitävät sisällään intertekstuaalisia viittauksia Runebergiin, Kiveen ja Topeliukseen . Romaanit ovat jatkumo kansallisessa kaanonissa ja Linnan teoksia pidetäänkin nimenomaan suomalaisina suurteoksina.

”Väinö Linnan kolmiosaisessa suurromaanissa elää syrjäinen hämäläiskylä alkuvoimaista, maanläheistä, luonnonvaraista elämäänsä kansamme suurina murroskausina. Teoksen ensimmäisen osan ajallisina rajakohtina ovat helmikuun manifestia edeltänyt vuosikymmen ja ensimmäisen maailmansodan aatto. Keskeisen aiheen muodostavat Pentinkulman torppariperheiden, talollisten, kartanonherran ja pappilanväen toinen toisiinsa punoutuneet kohtalot ja niihin vaikuttavat ajassa liikkuvat mullistavat virtaukset. Toisessa osassa saavuttaa torpparien tragedia huippunsa. Tapahtumien vyöry lähtee liikkeelle ensimmäisen maailmansodan puhkeamisesta ja päättyy marraskuussa 1919. Keskeisenä aiheena on kansalaissota, jonka muistot kirvelevät vielä tänäkin päivänä. Viimeisessä osassa kirjataan ne vaiheet, joita täällä Pohjantähden alla on koettu itsenäisyytemme aikana. Kuvaus alkaa 20-luvun alusta ja jatkuu vuoden 1950 tienoille. Varttuneempi lukijapolvi katselee kirjan sivuilta silmästä silmään omaa itseään, nuoremmille avautuu ennen tuntemattomia näkymiä lähimenneisyyteen. Väinö Linna käyttää loppuun saakka nerokkaasti mahtavimpia aseitaan: sovittavaa tai katkeraa tai hirtehistä huumoria, syventymistään syvenevää ihmiskuvausta, suoraan kansan suusta siepattua puhetta. Täällä Pohjantähden alla on taideteos. Sittenkin se kertoo kansamme elämästä enemmän kuin kymmenet historiateokset yhteensä.”