keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Äidinkieli ja kirjallisuus – tehtäviä

 

1.Kuolema on vahvasti läsnä Täällä pohjantäden alla –elokuvissa. Elokuvissa kuollaan rintamalla, teloitettuna, sairauksiin jne.

 

Monista henkilöistä kirjoitetaan lehteen kuoleman jälkeen muistokirjoitus eli nekrologi. Lukekaa sanomalehdistä nekrologeja ja keskustelkaa niiden sisällöistä. Millaisia asioita ihmisestä muistetaan virallisesti, entä mitkä asiat jäävät omaisten mieliin? Millaista kieltä ja tyyliä näissä teksteissä käytetään? Keskustelkaa kielen, tyylin ja sanavalintojen merkityksestä eri tilanteissa? Voisiko nekrologin kirjoittaa murteella tai puhekielellä?

 

Tutustukaa myös lehtien kuolinilmoituksiin ja niissä käytettyihin runoihin ja värssyihin. Keiden suomalaisten runoilijoiden tekstejä löydätte ilmoituksista? Millaisia runoja me suomalaiset käytämme kuoleman yhteydessä?

 

2. Eräs kirjallisuuden tutkimuksen näkökulma on ns. feministinen kirjallisuudentutkimus. Kysymyksessä on näkökulma, missä naisena oleminen nostetaan erityiseksi tarkastelun näkökulmaksi. Timo Koivusalo on omassa elokuvatulkinnassaan nostanut naisnäkökulman tärkeään osaan. Miten se mielestänne näkyy elokuvissa?

 

Väinö Linnaa on kritisoitu luomistaan naishahmoista. Erityisesti teoksen Tuntematon sotilas kohdalla. Perehtykää Täällä pohjantähden alla –trilogian tai koko Väinö Linnan tuotannon naishahmoihin ja kirjoittakaa aiheesta essee. Otikoikaa itse.