keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Tove Jansson var begåvad så väl som konstmålare, illustratör och författare. Muminböckerna kombinerar berättelse och illustration. Ett annat viktigt tema i filmen är just konstnärskapet. Tove Jansson hade sin egen uppfattning om vad som var meningsfullt och hon ansåg att oljemålning var det viktigaste. Också hennes far Viktor Jansson uppmanar Tove i filmen att koncentrera sig på att måla och tycker att Mumin grejerna bara är nonsens.

· Är det svårt för en mångbegåvad människa att välja ett område att fokusera sig på? Det finns t.ex. människor som är begåvade i flera olika sporter. Borde de hålla på med allt eller välja en sak att koncentrera sig på? Vad hade Tove för fördelar med att vara verksam inom många konstgrenar?

· Hur kommer det fram i filmen hurdan uppfattning Tove och hennes pappa hade om vad som är viktigt? Vad av det Tove skapar blir Vivica intresserad av?

· Tove Jansson tjänade mera pengar på Mumin än på oljemålningarna. Varför slutade hon rita Mumin serierna och flyttade jobbet över till sin bror Lars? Vad skulle du själv göra i en liknande situation?

· Ser man fortfarande ner på populärkonst, som på 1940- och 1950-talet, då man ansåg att tecknade serier och illustrationskonst var mindre värdigt. Populärkonst kan vara graffiti, spel, tecknade serier, manga och anime, street dance osv.

· I filmen dansar Tove mycket och i flera scener. Som vi såg i smalfilmsklippet i slutet av filmen, så älskade Tove att dansa. Vilka känslor förkroppsligar dansen i filmen? Vilka känslor känner du själv när du dansar?