keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

Tove Jansson (1914-2001) hör till en av Finlands främsta författare, konstnärer och illustratörer. Hennes far, Viktor Jansson, som även är en av de centrala karaktärerna i filmen, var en känd skulptör. Viktor Janssons verk är bl.a. Frihetsstatyn i Tammerfors och Frihetstatyn i Lahtis, Convolvulus (1931) i Kajsaniemiparken i Helsingfors samt springbrunnarna Pojken och fisken och Sjöjungfrun på Esplanaden i Helsingfors. Toves mamma Signe Hammarsten-Jansson var svenskfödd och arbetade som illustratör för bl.a. Finska Posten. Många frimärken som gavs ut under åren 1929-1962 var illustrerade av henne.

Tove Jansson studerade bildkonst i Stockholm och i Ateneums konstskola i Helsingfors. Hon blev också bekant med europeisk konst på sina många studieresor till Tyskland, Frankrike och Italien. Hon intresserade sig av oljefärgsmålning, där bl.a. konstnären Sam Vanni fungerade som hennes mentor (Vanni och hans maka Maya Vanni är rollkaraktärer i filmen). Jansson gjorde aldrig den nya konstströmmen, abstrakt målning, utan hennes målningar var alltid föreställande, fastän de med tidens gång blev allt mer vägledande. Hennes självporträtt är kända, men hon var även skicklig på att måla havsvyer. Under kriget illustrerade hon en tidning vid namnet Garm. Hon gjorde flera politiska satirbilder till pärmen, där hon hånade Hitler och Stalin, som på den tiden var rätt så modigt och riskabelt – ingen visste hur kriget skulle sluta. Hon började signera sina verk med små troll.

Efter kriget fick Jansson beställningar av offentliga organ att göra muraler och väggmålningar till byggnaders aulan. De kändaste av dessa är Fest i stan och Fest på landet där bl.a. Vivica Bandler och Mumintrollet förekommer.

På sidan om Muminböckerna har Tove Jansson skrivit flera vuxenorienterade romaner, som självbiografiska Bildhuggarens dotter och Sommarboken. Hon skrev också korta noveller och berättelser och sångtexter.

På sidan om Muminillustrationerna har Tove Jansson även illustrerat andra fantasiböcker som översatts till finska som Alice i underlandet och Bilbo – En hobbits äventyr.

Tove Janssons sätt teckna och använda linjer anses vara extra skickligt.

Bekanta dig mera djupgående med Tove Jansson

tovejansson.com

Helsingfors konstmuseum HAM: Tove Jansson

Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Arbeta och älska (Tammi, 2014).