keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Sami Kuokkanen / Helsinki-filmi

I filmen är Tove Jansson först i ett förhållande med Atos Wirtanen. De gifte sig aldrig, fastän de i filmen funderar på det. På 1940-talet hölls föräktenskapliga förhållanden utom synhåll och par bodde vanligtvis inte tillsammans före de var gifta. Också detta offentligt öppna förhållande var exceptionellt för sin tid.

Efter det blev Tove förtjust i Vivica Bandler, en kvinna. Vivica hade tidigare erfarenhet om liknande, men var trots det i ett heterosexuellt äktenskap med en man och höll sina kvinnliga förhållanden undangömda. Med tanke på tiden var det fullständigt förståeligt: ända till år 1971 var homosexuella förhållanden i Finland ett brott, som man kunde sitta i fängelse för.

I slutet av filmen träffar Tove konstgrafikern Tuulikki Pietilä, som var hennes livskumpan ända till slutet av hennes liv.

Tove Jansson deklarerade sig aldrig som homo- eller bisexuell. Troligtvis förälskade hon sig i människor oberoende av deras kön, och såg inte sitt kärleksliv i ett politiskt ljus och ville inte heller definiera det. Toves sätt att förhålla sig till saken och hennes och Tuulikki Pietiläs öppna förhållande var oberoende det före sin tid.

En könsneutral äktenskapslag har varit i kraft i Finland sedan år 2017. Tove och Tuulikki gifte sig aldrig, för att det inte var möjligt att göra det under deras levnadstid.

· Läs mera Finlands regnbågshistoria på Setas sidor. Homosexualitet är fortfarande kriminaliserat i 70 länder. Läs mera I HBL:s artikel.

· Tove Jansson uttalade sig aldrig om sin sexuella läggning varken offentligt eller i sitt arbete. Varje människa har själv rätten att bestämma över sig själv och sin egen identitet. Diskutera varför människor så ofta känner ett behov att definiera andra människor och hurdana följder det kan ha när utomstående gör sådant? Avänd Regnbågsankans artikel om sexuell läggning som grund för diskussionen.

· I Tove-filmen ritar Tove Tofslan och Vifslan som självporträtt av Tove och Vivica. De gömmer sig ofta på konstiga platser och talar sitt egna hemliga språk med varandra. Vad tyder Toflsans och Vifslans hemliga värld med eget språk på? Vad för hemligheter hade Tove och Vivica i sina liv?

 

Tips till läraren! Mera uppgifter som har att göra med temat kan du läsa på Koulukino: Tom of Finland.