keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuva on saatavilla Koulukino Suoratoistossa

Oppimateriaalin teemoja: koulukiusaaminen, tunteet, turvaverkko ja selviytymisen keinot. Ohjaaja voi myös koota eri teemojen tehtävistä haluamansa yhdistelmän.

Oppimateriaali on suunnattu erityisesti 9.-luokkalaisille, lukioon ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Synopsis: Valkoinen raivo on kertomus Laurista, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään massamurhia. Lauri haki kuitenkin apua, eikä toteuttanut “fantasioitaan”. Myöhemmin hänestä tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen akateeminen tutkija ja arvostettu tieteellinen asiantuntija, minkä kautta hän on perehtynyt massamurhiin peilaten myös omia kokemuksiaan niihin. Tältä pohjalta Lauri on luonut teorian “valkoisesta raivosta”. Laurin mukaan on olemassa useita ihmisiä, jotka ovat koulukiusaamisen ja lapsuudessa koetun trauman yhdistelmän seurauksena täynnä “valkoista raivoa”, mikä voi äärimmillään johtaa kouluampumisiin ja muihin väkivaltaisiin tekoihin.

Käsikirjoitus: Arto Halonen

Elokuvan kotisivut

Elokuvan päähenkilön viesti koulukiusatulle, tämän vanhemmille ja opettajille kuuluu seuraavasti: ”Katsokaa Valkoinen raivo; sen voi katsoa montakin kertaa. Pohtikaa elokuvan tapahtumia ja sisältöä ja keskustelkaa niistä. Älkää salatko kiusaamista, uhrin on tärkeä kertoa kokemastaan väkivallasta koulussa opettajalle, kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Aikuisen ei tule missään tilanteessa torjua koulukiusatun yritystä ottaa asia puheeksi. Aikuisen ei tule koskaan vähätellä kiusatun kertomaa uhrikokemusta. Koulukiusaaminen on kriminalisoitua väkivaltaa ja siihen tulee suhtautua aivan samoin kuin mihin tahansa muuhunkin väkivaltaan.” (Lähde: “Joukkomurhaa suunnitellut tutkija HS:n haastattelussa: ‘Pystyn hallitsemaan aivoissani asuvaa tappajaa'”, HS 23.11.2015)

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja Koulukinon laatiman oppimateriaalin avulla Valkoinen raivo -elokuvaa voidaan käsitellä mielenterveyden ylläpitämisen ja vahvistamisen näkökulmasta. Aineisto tarjoaa tehtäviä neljästä teemasta: koulukiusaamisesta, tunteista, turvaverkosta ja selviytymisen keinoista. Opetusaineistoa suositellaan käytettäväksi heti elokuvan katsomisen jälkeen ja mieluusti yhteistyössä koulun oppilashuollon ammattilaisen kanssa.

Suositukset:
–  Käsittelyn ohjaajaksi voi kysyä oppilashuollon edustajaa.
–  Ohjaajan olisi hyvä katsoa elokuva etukäteen.
–  Käsittelyn on tärkeää tapahtua välittömästi elokuvan katsomisen jälkeen.

Purkukysymys teemasta huolimatta:

Mitä tunteita elokuva sinussa herätti? Jakakaa tunteita pienryhmissä tai parin kanssa. Tunnesanoja löytyy Tunteiden tuulimyllystä.

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2015. Linkit on tarkistettu vuonna 2024.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Valkoinen raivo

Koulukino Suoratoistossa

Elokuva selviytymisestä ja kiusatusta, joka voitti joukkomurhaajan mielen.

Alkuperäinen nimi:
Valkoinen raivo
Julkaisuvuosi:
2015
Pituus:
73 min.
Levittäjä:
Koulukino Suoratoisto
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Arto Halonen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Linus Tuomenvirta, Miro Mäkelä, Jouko Hokkanen