Selviytymisen keinot
Tavoitteet: oivaltaa, että jokaisella on omia keinoja selviytyä vaikeista elämäntilanteista ja näitä keinoja voi harjoitella ja vahvistaa.
1. Pienryhmä- tai parikeskustelu. Millaisia selviytymisen keinoja Laurilla oli?
Ohjaajalle: Lauria auttoivat muutama ihmissuhde, keskustelut psykologin kanssa, ryhmään pääseminen joukkueurheilun kautta sekä koulutyöhön keskittyminen ja siinä pärjääminen. Vaikeiden hetkien tullen Lauri käytti myös yliälyllistämistä eli tunteiden kieltämistä sekä dissosiaatiota, jossa hänen kehonsa irtaantui kiusaamisen aiheuttamasta kivusta ja hän keskittyi päänsisäiseen rummutukseen.
3. Yksilötyöskentely: Tutustu MIELI ry:n materiaaleihin Millainen selviytyjä olen. Millaisia selviytymisen keinoja sinulla on?
Ohjaajalle: Tehtävän voi antaa myös kotitehtäväksi.
4. Käsitteenmäärittelytehtävä lukiolaisille: Ota selvää seuraavista käsitteistä ja selitä ne Laurin tarinaa apuna käyttäen: kriisi, trauma, dissosiaatio, dehumanisaatio ja valkoinen raivo (elokuvan Laurin mukaan).
Lisätietoja:
- Mielenterveystalo: tietoa, neuvoja ja apua mielenterveyteen liittyvissä huolissa.
- Mielenterveystalon omahoito-ohjelma nuorille kriisistä selviytymiseen. Omahoito-ohjelma auttaa nuorta käsittelemään vaikeaa elämäntilannetta ja selviytymään siitä.
- MIELI ry: Mielenterveyden edistämisen koulutukset ja aineistot
- Koulukiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Lisätietoa ja chat-mahdollisuus nuorille rikoksen uhreille, heidän ystävilleen ja nuorten parissa toimiville: Rikosuhripäivystys