keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Valkoinen raivo ja kouluväkivalta

Elokuva tarjoaa yhden mahdollisen selityksen kouluampumisten kaltaisille traagisille tapahtumille. Elokuvan Laurin tarina on alun perin julkaistu Suomen Kuvalehden jutussa Lauri on mahdollinen joukkomurhaaja – kertomus valkoisesta raivosta. Lue myös psykiatri Jari Sinkkosen kommentti.

Elokuvan taustasta kerrotaan videolla Elokuvan hetki – Valkoisen raivon synty.

Mitä voitaisiin tehdä?

Jokelan tragediasta selviytyneen Alviina Alametsän mukaan koulun pitäisi opettaa enemmän välittämistä ja yhteisöllisyyttä. Hän toteaa Helsingin Sanomien jutussa (“Selviytyjä Jokelasta – Alviina Alametsä ei halua unohtaa koulusurmia, HS 27.9.2025”), että “jos olisi helpompaa olla erilainen, se auttaisi monta. Etenkin nuoria poikia kahlitsevat sukupuolistereotypiat”. Alametsän mukaan “kyse on individualistisesta yhteiskunnasta. Elämme kilpailukulttuurissa. Kaikki ovat omia atomejaan, joiden pitäisi leikkiä menestyvää. Epäonnistua ei saa. Jotta pää pysyisi kuosissa, pitäisi olla vahvan yhteisön tuki tai yhteiskunnan turvaverkot kunnossa.”

  • Pohtikaa yhdessä oman kouluyhteisönne vahvuuksia ja voimavaroja.
  • Miten yhteisöllisyyttä voisi vahvistaa?

Mitä tehdä, jos kouluyhteisöä kohtaa äkillinen kriisi? Välineitä kriiseihin varautumiseen ja niissä toimimiseen löytyy Opetushallituksen kriisiaineistosta.

Miten media käsittelee kouluampumisia?

  • Oletko kokenut median uutisoinnin joskus ahdistavaksi tai pelottavaksi?
  • Miten traagisten uutisten herättämiä tunteita voisi käsitellä?
  • Elokuvassa viitataan väkivaltaviihteen oletettuun vaarallisuuteen, onko väitteessä perää?

Vinkkejä mediassa esiintyvän väkivallan käsittelyyn löytyy esimerkiksi menetelmäoppaasta “Musta on siistii kun luut murskaantuu” – oppitunteja mediaväkivallasta yläkouluun. Kannattaa tutustua myös Opetushallituksen artikkeliin “Kouluampuminen somessa: kuinka käsitellä asiaa lasten ja nuorten kanssa”.

Lisätietoa:

Tomi Kiilakoski: Viiltoja. Analyysi kouluväkivallasta Jokelassa. Nuorisotutkimusverkosto. 2009.

Koulusurmat. Yhteiskunnalliset ja psykologiset taustat ja ehkäisy. Suomalaisen tiedeakatemian kannanottoja 2/2011

Salokoski, Tarja & Mustonen, Anu 2007: Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin – katsaus tutkimuksiin sekä kansainvälisiin mediakasvatuksen ja -säätelyn käytäntöihin.