keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Pesonen, jolla on tapana kehitellä kaikenlaisia vempeleitä, päättää keksiä uimaharjoittelulait-teen. Hienon näköinen laite näyttää toimivan oikein mainiosti ja Pesonen ui laitteensa avulla tyylikkäin vedoin pitkin ja poikin järveä. Äkkiä jokin kuitenkin menee pahasti pieleen ja pian Pesonen sinkoilee sinne ja tänne lennähtäen lopulta laitteineen päivineen pienelle saarelle vähän matkan päähän rannasta.

a. Keskustelkaa yhdessä uimisesta. Onko uimataito mielestänne tärkeä? Miksi? Onko joku käynyt uimakoulussa? Miten siellä harjoitellaan uimista? Mitä elokuvassa kerrotaan Pesosen uimatai-dosta? Miksi luulisitte Pesosen kehuskelleen liikoja uimataidollaan? Oletteko te joskus liioitelleet omia taitojanne? Onko helppoa tunnustaa, että ei ole puhunut totta? Ehkä Pesosta harmitti niin kovasti, kun hän ei ollut lapsena niin taitava uimari kuin muut. Eh-käpä muut ilkkuivat hänelle, kun hän oli niin arka. Vai olisiko käynyt niin, että “aika kultaa muistot?” Viirun mielestä Pesonen voisi hyvin uida saarelta takaisin rantaan. Pesonen joutuu tunnustamaan, että hän oli liioitellut kehuskellessaan uimataidollaan. Hän ei tainnut olla uimakoulun tähtioppilas. Nyt hän on jäänyt vangiksi saarelle. Viiru päätyy pian samalle saarelle yrittäessään auttaa Pesosta.

b. Mitä laitteita Pesonen keksii elokuvassa? Ovatko laitteet hyödyllisiä? On tapana sanoa että henkilö, joka on kuin Pesonen, on luova. Mitä tarkoittaa “olla luova”? Yrittäkää olla mahdollisimman luovia ja kekseliäitä. Miettikää yhdessä mahdollisimman monta ratkaisua mihin kaikkeen voisi käyttää aivan arkisia tavaroita. Esimerkiksi kynä: piirtäminen, värittäminen, koputtaminen, rytmin rummutus, kirjanmerkki, selän raaputus, hiusnutturan kiinnitys, keksikää lisää.

c. Millaisen laitteen te haluaisitte keksiä? Millainen laite olisi hauska olemassa? Millaista ei ole vielä keksitty? Kun Pesonen keksii uuden vekottimen, täytyy hänen miettiä ja suunnitella kaikenlaista ennen rakentamista. Joskus hän piirtää suunnitelmiaan etukäteen. Piirtäkää tekin kuvia omasta vekottimesta. Millaisia osia siihen tarvittaisiin?

d. Järjestäkää romutuspäivä. Pyytäkää kotoa vanhoja tavaroita, toimimattomia pikku laitteita, kelloja, pahvilaatikoita, muttereita, nauloja, puun palasia, peltipurkkeja, kansia yms. Purkakaa osat. Suunnitelkaa ja rakentakaa pareittain tai yksin laite. Laitteen rakentami-nen saa kestää monta päivää. Laitteen perusrunkoa voi muotoilla myös kanaverkosta ja kaikkea voi päällystää liisteröidyillä sanomalehtisuikaleilla. Rautalangalla ja liimalla yms. on saa kiinnitettyä erilaisia osia. Maalatkaa ja koristelkaa lopuksi tarvittaessa kohdat pulloväreillä.