keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Missä Pesosen koti sijaitsee? Millaiselta pihalla näyttää? Tutkikaa kirjoista Pesosen pihamaisemia. Mitä värejä tunnistatte kuvista? Muistelkaa elokuvasta, millaiselta sama piha ja pelto näyttävät yöllä. Millaisia ääniä yöllä kuuluu? Mitä ovat yön eläimet? Millaisia värejä yöhön mielestänne kuuluu? Miten yön ja päivän maisemat väreineen eroavat toisistaan? Maalatkaa maisemakuvia päivänvalon väreillä ja yön väreillä.

b. Pihan värit. Kaikille annetaan esim. A4-kokoinen pahvi, johon on leikattu keskelle pieni aukko esim. 10 cm x 10 cm. Kukin saa valita pihalta jonkin kohdan, kaukaa tai läheltä, mitä katselee aukon läpi. Luetelkaa vuorollanne, mitä näette, mitä värejä näette. Mistä näkyvistä väreistä pidätte eniten tai mistä ette pidä, miksi? Asettakaa pahvi maahan ja kertokaa, mitä värejä ja sävyjä pahvin aukosta nyt näkyy.

c. Värejä sisällä. Jakaantukaa 3-4-hengen ryhmiin. Levittäkää lattialle valkoinen lakana. Aikuinen antaa ohjeita: Hakekaa jotakin punaista, jotakin sinistä, keltaista, vaaleaa, tummaa, kirjavaa jne. Tutkikaa ja nimetkää yhdessä värejä ja niiden eri sävyjä.

d. Tehkää lasipurkkeihin eri sävyisiä vesiä vesiväreillä. Tai tipauttakaa vesipurkkiin pieni tippa väripigmenttiä. Purkit näyttävät kauniilta päivänvalossa ikkunalaudalla ja niiden avulla on mukava muistella värien nimiä. Muistatteko miten värejä kannattaa sekoitella, että saadaan vihreää tai oranssia?