keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan alkulähteillä

a. Etsikää internetistä ja muista lähteistä tietoa Lumièren veljeksistä. Selvittäkää, miten Lumièren veljekset liittyvät elokuvan historiaan. Mikä oli ensimmäinen elokuva ja millaisia olivat ihmisten reaktiot tämän nähdessään?

Liitteessä 2 kerrotaan Georges Mélièsin tarina elokuvan pioneerina. Mélièsistä voidaan puhua myös elokuvan erikoistehosteiden keksijänä. Tutustukaa liitteessä olevaan tarinaan ja ratkaiskaa sen pohjalta elokuva-aiheinen ristikko.Vihjeet ristikkoon löytyvät liitteestä 3 ja ristikon vastaukset liitteestä 4. Ristikko löytyy liitteestä 5.

b. Mihin mielestänne perustuu elokuvan lumo tai illuusio? Mikä elokuvasta tekee vaikuttavan tai koskettavan? Mitkä elokuvat ovat tehneet teihin vaikutuksen tai olleet jollain tavalla teille merkityksellisiä?

c. Liikkuvaa kuvaa tai trikkikuvausta voidaan hyvin havainnollistaa ja kokeilla seuraavilla pienillä tehtävillä.

Plärä

Animoinnin eli kuvien liikkeen idea havainnollistuu hyvin ns. plärän eli flipbookin eli kineographin avulla. Vielä 1940-luvulla plärät kävivät hyvin kaupaksi. Suomessa myytiin mm. Kinomatti-nimisiä vihkosia, joihin oli piirretty esim. urheilusuoritusta esittäviä kuvasarjoja.

Plärä tehdään niin, että vihkon sisään, sivun alalaitaan piirretään vaihe vaiheelta etenevä kuvasarja, joka näyttää liikkuvan, kun vihkoa plärätään peukalolla sivu sivulta. Nitokaa ensin paperisuikaleista pieni vihko. Suunnitelkaa kuvasarja, jossa kuvataan jotakin tapahtumasarjaa kuva kuvalta, kuten juoksemista tai hyppäämistä. Aloittakaa piirtäminen vihkon ensimmäisen sivun oikeasta reunasta. Jatkakaa piirtämistä koko vihkon verran. Uuden kuvan tulee olla jatkoa edelliselle kuvalle, joten piirtäkää siihen vain pieni liikkeen muutos edelliseen verrattuna. Piirrosten on oltava aina samassa kohdassa sivua. Ottakaa valmis vihko vasempaan käteenne ja plärätkää sitä oikean käden peukalolla sivu sivulta. Mitä huomaatte?

Trikkikuvaus

Kameralla saadaan aikaan yllättäviä temppuja pysäyttämällä kamera kesken otoksen ja käynnistämällä uudelleen. Tällöin on tärkeää, että näyttelijät pysyvät visusti samassa asennossa kameran pysäytyksen ajan. Kamera ei saa liikahtaa pysäytyksen aikana, joten kamerassa kannattaa käyttää jalustinta.

Esimerkki: taikuri seisoo yksin kameran edessä ja levittää viitan viereensä. Kamera pysäytetään. Näyttelijä menee viitan taakse. Kamera käynnistetään ja taikuri sanoo Simsalabim, ja pudottaa viitan. Viitan taakse ”ilmestyy” näyttelijä. Tästä trikistä voi tehdä niin paljon eri versioita, kuin mielikuvitus sallii. Hauskanpito on suotavaa! (Lähde)

  • Muistatteko, millaisia trikkikuvia Georges Meliés kuvasi Hugo-elokuvassa?