keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvan synopsis, genre ja draaman kaari

a.Synopsis on tiivistelmä elokuvan sisällöstä ja tapahtumista. Sen avulla lukija saa käsityksen myös elokuvan lähestymistavasta ja tyylistä. Synopsiksessa kerrotaan elokuvan henkilöistä ja keskeisestä ristiriidasta. Synopsis ei sisällä kuvia eikä kerro tarkkoja yksityiskohtia elokuvasta.

 • Kirjoittakaa elokuvan katselun jälkeen synopsis eli juonitiivistelmä elokuvasta.

b. Genre tarkoittaa tyylilajia. Elokuvan genrejä eli lajityypejä ovat esim. draama, toiminta, sota, komedia, kauhu, trilleri, musikaali, seikkailu, rikos, sci-fi, western, dokumentti, film-noir, musiikki ja animaatio.

Monet elokuvat ovat näiden tyyppien välimuotoja, esim. kauhukomedia tai draamakomedia. Elokuvatutkimuksessa elokuvan lajia ja tyylillisiä piirteitä on tutkittu myös moodin käsitteen avulla. (Lähde)

 • Jakaantukaa kolmen – neljän hengen ryhmiin. Kukin ryhmä valitsee eri elokuvagenren ja etsii siihen sopivia elokuvia. Etsikää aiheesta tietoa internetistä tai tutkikaa lehtiä. Etsikää tietoa myös elokuvista, joita juuri nyt esitetään elokuvateattereissa ja televisiossa. Esitelkää muille valitsemanne genre.
 • Keskustelkaa yhdessä, minkä lajityypin elokuvia teidän luokassanne eniten katsotaan? Perustelkaa, miksi joku genre on mieluisa tai miksi joku ei miellytä. Onko mielestänne iällä tai sukupuolella vaikutusta siihen, millainen genre kiinnostaa? Katsotteko mielestänne monipuolisesti erilaisia vai valikoitteko aina katsottavaksenne saman lajityypin elokuvia?

c. Hugo määritellään seikkailuelokuvaksi.

 • Miten te määrittelette seikkailuelokuvan?

Seikkailu merkitsee irtautumista tavanomaisesta arjesta ja tuo jännitystä elämään. Usein mukana on joku tai jokin, jota joudutaan pakenemaan. Seikkailuelokuvat voivat sijoittua yhtä hyvin menneeseen kuin nykyaikaan. Tyypillisesti niissä on myös lainsuojaton sankari, joka taistelee pahiksia vastaan, oikeuden puolesta ja sankarilla on yleensä apuri. Sankari tai lainsuojaton pelastaa ihmisiä tai lähtee etsimään aarretta ja matkan varrella hän kohtaa pahiksia tai joutuu selvittämään ongelmia. Monet animaatiot ja lastenelokuvat ovat seikkailuelokuvia.

Yksi tunnetuimpia varhaisia seikkailuelokuvia, Kolme muskettisoturia, tehtiin vuonna 1916. Elokuva kesti 63 minuuttia ja sen ohjasi Charles Swickard. Muita saman genren elokuvia ovat mm. Robin Hoodin seikkailut (1938), Sierra Madren aarre (1948), Afrikan kuningatar (1951), Seitsemän samuraita (1954), Arabian Lawrence (1962), Hyvät, pahat ja rumat (1966), Monty Pythonin hullu maailma (1975), Tähtien sota -trilogia (1977-83), Kadonneen aarteen metsästäjät (1981), Paluu tulevaisuuteen (1985), Prinsessan ryöstö (1987), Robin Hood – varkaiden ruhtinas (1991), Viimeinen mohikaani (1992), Taru sormusten herrasta (2001-2003), Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003) ja Master and Commander: Maailman laidalla (2003). Suomalaisia seikkailuelokuvia ovat mm. Rosvo-Roope (1949) ja Amazon (1990).

 • Mitä seikkailuelokuvalle tyypillistä mielestänne Hugo-elokuvassa on?

d. Hugo-elokuvaa luonnehditaan myös draamaelokuvaksi, joka on yleisnimitys elokuvasta, joka jäljittelee inhimillistä toimintaa ja sisältää realistisen juonen. Rakenteenmukaisuus on draamassa tärkeää, kuten myös se, että juonelliset elementit esitetään toiminnallisesti.

Draamaelokuvien aiheet keskittyvät usein rakkauteen ja muihin tunteisiin. Niiden aiheina ovat myös ajankohtaiset asiat, ongelmat tai epäoikeudenmukaisuus, kuten esim. huumekauppa, väkivalta, köyhyys tai rikollisuus. Draamaelokuville on myös alagenrejä, kuten romanttinen draama, rikosdraama, seikkailudraama, historiallinen draama ja elämäkerrallinen draama. (Lähde)

Elokuvan kerronta etenee yleensä toistuvan kaavan mukaan, ja usein alkutekstien tunnussävelmän teemat toistuvat elokuvan aikana ja virittävät odotuksen tunnelman. Draamaelokuvaa voi helposti tarkastella alku, keskikohta ja loppu -kaavan kautta.

 • Keskustelkaa Hugo-elokuvan tapahtumista ja pohtikaa, mikä on sen alkusysäys, ketkä sen päähenkilöitä, mikä on ongelma jne.
 • Kirjoittakaa Hugo-elokuvasta seuraavan kaavan mukaan niin, että jokaiseen kohtaan tulee joku elokuvaan liittyvä asia.
 1. Alkusysäys: esittelee päähenkilön ja tämän ongelman.
 2. Esittely ja syventäminen: kertovat lisää henkilöistä ja heidän suhteistaan. Kuvataan ympäristöä ja esitellään tavoitteita ja esteitä.
 3. Ristiriitojen kärjistyminen: tapahtumat seuraavat toisiaan vauhdikkaasti ja huipentuvat loppuratkaisua edeltävään kohtaukseen.
 4. Ratkaisu: nopeat ja lyhyet kuvaleikkaukset vauhdittavat pääristiriidan ratkeamista.
 5. Häivytys: ratkaisu päättää elokuvan, mutta häivytys antaa katsojalle vielä mahdollisuuden myötäelää päähenkilön ilossa/surussa.