keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Miljöö ja aika tarinassa

a. Hugo-elokuvan tapahtumapaikkana on pääasiassa Montparnassen rautatieasema Pariisissa.

  • Keskustelkaa yhdessä, millaisia mahdollisuuksia rautatieaseman rakennus ympäristöineen antavat tarinan kertojalle. Ideoikaa parin lauseen ajatuksia siitä, millaisia tarinoita Hugon rautatieasemalla voisi tapahtua. Voitte myös asettua eri henkilöiden asemaan, joiden näkökulmasta hahmottelette tarinaa.

b. Korkealta kellotornista on hienot maisemat kaupunkiin.

  • Maalatkaa suurkaupungin maisema. Peiteväreillä sekoitetaan murrettuja ruskean ja kellertävän ja esim. lilan eri sävyjä, tummempia ja vaaleampia, ja maalataan A3-kokoiselle paperille taloja. Asettakaa paperi poikittain ja  maalatkaa eri korkuisia ja -levyisiä pylväitä taloiksi. Talopylväitä saa pilkottaa toisten takaa ja ne voivat olla kiinni toisissaan, mutta kannattaa jättää paperin yläreunaan tilaa, että siihen voi maalata taivaan.

Kun talot ovat kuivahtaneet, kostuttakaa valkoinen kohta paperista ja maalatkaa taivas pilvineen peiteväreillä.

Lopuksi piirretään korkeisiin kerrostaloihin ohuella mustalla tussilla monta kerrosta ikkunoita, unohtamatta mainoskylttejä. Sitten piirretään kadulle kulkemaan ihmisiä koirinee,n lastenvaunuineen, autoineen ja pyörineen. Kaikki hahmot saavat olla ihan mustia. Kun hahmot piirtää melko pieniksi, tulee kuvasta vaikutelma, että maisema on suurkaupungista.

c. Miten kuvailisitte elokuvan ajankuvaa? Mitkä asiat miljöössä tai tapahtumissa kertovat tarinan aikakaudesta? Entä mitä henkilöiden pukeutuminen ja asusteet tai ammatit kertovat aikakaudesta?

  • MIllä eri tavoilla aika on läsnä elokuvassa? Millainen merkitys sillä on tarinan eri henkilöhahmoille? (Kellon koneisto, korjaaminen tai ajan pysähtyminen rautatieasemalla; Meliésin luullaan jo kuolleen ja hänen elokuvahistoriansa elää omaa elämäänsä tutkijan käsissä.)
  • Mitä tarkoitetaan ajattomuudella? Kertokaa esimerkkejä asiasta.

d. Löydättekö tai tunnistatteko Hugo-elokuvasta viittauksia toisiin elokuviin, kirjallisuuteen tai historiaan?

Esimerkkejä:

  • Edellisenä syntymäpäivänäni näimme elokuvan, jossa mies roikkuu jättiläiskellon viisarista, kertoo Hugo. Mykkäkoomikko Harold Lloyd roikkuu viisarista elokuvassa Tuhannen dollarin nousukas (Safety Last, 1923). Kirjassa Hugo Cabret ss. 183-185
  • Hugolla on elokuvassa toistuva painajainen, siinä juna syöksyy asemalle täyttä vauhtia. Tapahtuma viittaa todelliseen onnettomuuteen, joka tapahtui Montparnassen asemalla vuonna 1895. Juna syöksyi vaudilla läpi asemalle. Jarrut pettivät ja juna syöksyi turvakaiteiden läpi aseman poikki kaatoi matkalla kaksi seinää ja työntyi aseman ikkunoiden läpi. Kirjassa Hugo Cabret kuva ss. 392-393.