keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Ihmiselämän salaisuus ei ole siinä, että vain elää, vaan siinä, mitä varten elää.

(Fedor Dostojevski)

a. Seikkailuun liittyy usein salaisuuksia. Hugo-elokuvassa useilla henkilöillä on tarkoin varjellut salaisuutensa. Millaiset asiat vihjasivat salaisuuksien olemassaolosta tarinassa? Minkälaisia salaisuuksia eri henkilöillä oli? Mikä merkitys salaisuuksilla on tässä tarinassa? Elokuvan salaisuuksia ovat mm. isä, lelukauppias, sydämenmuotoinen lukko, sydämenmuotoisen avaimen salaisuus.

  • Isabellesta tulee Hugon salaisuuksien arvoinen ystävä. MIkä olisi mielestänne salaisuuksien salaisuus? Kirjoittakaa siitä tarina.
  • Hugo onnistuu korjaamaan mekaanisen miehen, mutta siitä puuttuu vielä osa – sydämenmuotoinen avain. Kuvitelkaa, että saatte haltuunne salaperäisen avaimen. Keksikää tarina, mihin avain voisi teidät johdattaa.

Seikkailutarinaa voi hahmotella esimerkiksi seuraavan kaavan mukaan:

Aluksi keksitään henkilö. Sitten keksitään hänelle jokin tehtävä eli laaditaan hänelle kutsu seikkailuun. Aluksi henkilö tietysti epäröi, mutta päättää kuitenkin tarttua tilaisuuteen ja lähtee suorittamaan tehtävää. Hän tarvitsee joitakin välineitä mukaansa, sillä on odotettavissa vastoinkäymisiä. Tyypillisiä apuvälineitä tarinoissa ovat esim. taikasauva, sormus ja miekka. Matkalainen voi myös tarvita neuvoja tai apua joltakin toiselta henkilöltä, joka voi olla joku vanha ja viisas henkilö, velho tai tietäjä. Henkilömme voittaa neuvokkuudellaan vaikeudet, suorittaa tehtävän ja saa lopulta palkkion.

Sankarin matka on kolmivaiheinen:

1. Meno, joka on työläs ja vaivalloinen, ja matkalla on odotettavissa ruumiillisia rasituksia ja vastoinkäymisiä.

2. Olo perillä on outo ja ihmeellinen, vaarallinenkin, odotettavissa on siis sielullisia ja henkisiä jännitystiloja, jopa pelkoa.

3. Paluu on nopea. Seikkailija pääsee erittelemään ja punnitsemaan kokemuksiaan.

(Lähde: Mukaeltu kirjailija Jukka Parkkisen ohjeista kirjoittamiseen.)

b. Mikä on ihmisen tarkoitus? Hugon tarkoituksen sanotaan olevan asioiden, jopa ihmisten korjaaminen. Mitä tämä väittämä mielestänne tarkoittaa? Isabelle sanoo elokuvassa: Mikä sinun tarkoituksesi on? Esineiden korjaaminenko? …Mikä sitten on minun tarkoitukseni?

  • Keksikää lyhyitä kommentteja aiheeseen Mikä on elämän tarkoitus?

c. Mikä on mekaanisen miehen salaisuus? Miksi mekaaninen mies on niin täkeä Hugolle? (Hän arvelee saavansa siltä viestin isältään.)

Henri Maillardet, sveitsiläinen mekaanikko, rakensi 1800-luvulla  mekaanisen miehen, joka korjattiin Philadelphiassa tiedemuseossa. Maillartin mekaaninen mies oli Selznickin inspiraation lähteenä, kun hän kirjoitti kirjan Hugo Cabretista. Katsokaa video aiheesta. Lisäksi osoitteessa http://automatomania.co.uk/ on esitelty useita erilaisia mekaanisia laitteita.