keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Devi on dokumentin keskeinen henkilö. Hänen perheessään on paljon rakkautta ja alkuperäisten juurien hyväksyntää ja kunnioitusta. Devin taustaa ei perheessä ole häivytetty, vaan intialaisuus on näkyvillä tämän leikeissä ja koristautumisessa, ja siitä puhutaan perheessä avoimesti. Ulkomailta adoptoitu joutuu ulkoisista seikoista johtuen miettimään juuriaan silloinkin, kun itse ei niitä välttämättä enää muista, mutta muut muistuttavat.

1. Keskustelkaa, miten Devin tausta tuli elokuvassa esiin ja millainen suhde hänellä itsellään oli taustaansa. Pohtikaa esimerkiksi miten tämä näkyi hänen leikeissään, vaatteissaan, kuuntelemassaan musiikissa jne.

2. Tanssia intialaisen musiikin tahdissa
Muistelkaa, kuinka Devi tanssii elokuvassa Palnan niityllä. Maalatkaa ensin Devi tanssimassa.
Etsikää sitten intialaista musiikkia. Lisäksi kaikki tarvitsevat tanssiin huivin tai kangasta. Miettikää pienissä ryhmissä, kuinka liikkuisitte musiikin tahdissa. Keksikää pari minuuttia kestävä liikesarja, jonka esitätte muille. Kokeilkaa tanssia toistenne keksimiä liikkeitä.

Devi-nimen taustaa
Devi on hindujen jumalatar, jota palvotaan suurena äitijumalattarena ja kaikkien miespuolisten jumalten energiana, shaktina. Devi on hindujumalista vaikutusvaltaisimpia ja palvotuimpia. Hänellä on monia olomuotoja, joista suurimmassa osassa hän on Shiva-jumalan puoliso, shaktismissa jopa Shivaakin korkeampi ylijumalatar. Hänen kolme tunnetuinta olomuotoaan ovat sotaisa neitsytjumalatar Durga, vaurauden jumalatar Lakshmi ja viisauden jumalatar Saraswati. Hänellä on myös monia muita ilmentymiä ja nimityksiä, kuten Kali, Parvati, Uma, Gauri, Jaganmata, Jagadgauri, Chandi ja Bharaivi. Hindumyyttien mukaan jumalat loivat Devin, jotta he voisivat voittaa heitä vastaan asettuneet demonit. Jumalat yhdistivät voimansa ja tulivat luoneeksi Devin. Soturijumalatar Durgan hahmossa Devi taisteli tiikerillä ratsastaen demoni Mahishaa vastaan. Hän onnistui torjumaan Mahishan nuijan ja lopulta surmasi hänet. Devistä tuli teon ansiosta suuri jumalatar ja kaikki muut jumalat ja jumalattaret kunnioittavat häntä. Hädän tullen he olivat valmiita antamaan hänelle kaikki mahdolliset aseet ja voimat.

Devi on hindulaisuudessa kaikkien elollisten äiti. Hänen oikea kätensä pitelee iloa ja tuskaa ja hänen vasen kätensä pitelee elämää ja kuolemaa. Hän on hedelmällisyyden, sateen, terveyden ja luonnon jumalatar. Hindujen mukaan Devi pitää universumia kohdussaan. Hän on myös kuoleman ja sairauksien jumalatar. Taiteessa Devi kuvataan usein Durgan muodossa, kahdeksankätisenä ja jumalten aseita pitelemässä. Hän ratsastaa taisteluun tiikerin tai leijonan selässä.

(Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Devi – tekstin yhteydessä on myös Devi-patsaan kuva.)