keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Asioiden merkitykset välittyvät ihmisten kommunikoinnissa ja rivien väleistä voi tulkita paljon. Elokuva kertoo elämän yksinkertaisista, mutta tärkeimmistä asioista, rakkaudesta, kodista ja turvasta. Suuria epätoivon hetkiä ei vanhempien olemuksissa odotuksen keskellä näy. He suhtautuvat yllättävänkin tyynesti kaikkiin elämän käänteisiin. Ehkä jo yhden adoptioprosessin viisastamina he osaavat olla kärsivällisiä ja myönteisiä.

Lähde: Kiti Luostarisen haastattelu (Toni Puurtinen), http://www.film-oholic.com/haastattelut/kiti-luostarinen-palnantyttaret/

Palnan tyttäret -elokuvassa kuvataan adoptioprosessia, joka on pitkällinen ja byrokraattinen tapahtuma. Odotusaika voi olla vuosia. Viranomaistahojen kanssa tehty paperityö ja byrokraattisten kuvioiden yksityskohdat niin Suomessa kuin Intiassakin on kuitenkin jätetty dokumentista pois. Perhe saa luvan adoptioon, mutta he joutuvat jälleen odottamaan. He eivät tiedä kuinka kauan luovutusbyrokratiassa kuluu aikaa. Lopulta he päättävät matkustaa Intiaan ja odottaa siellä niin kauan, kunnes saavat pikku tyttären, Stutin mukaansa.

Adoptio

1.Mitä adoptiolla tarkoitetaan? Ottakaa selvää ja hakekaa tietoa!

2. Keskustelkaa, miksi lapsi voi joutua eroon biologisista vanhemmistaan? Kuinka lapsi voi päätyä adoptoitavaksi? Pohtikaa myös, mikä merkitys lapselle voi olla uusien vanhempien ja uuden kodin saamisella.

Palnan lastenkoti

4. Elokuvan nimi on Palnan tyttäret. Mitä nimi tarkoittaa? Missä Palna sijaitsee? Miksi elokuvan nimi on Palnan tyttäret?

5. Millaiselta elokuvan lastenkodissa näytti? Millaisen kuvan siitä elokuvan perusteella sai? Millaisia olivat työntekijät, entä lapset?

6. Muistelkaa dokumentin kuvaamaa Intiaa ja siellä lastenkoti Palnaa. Millainen rakennus oli? Millaisilla väreillä se oli maalattu? Kuinka monenväriset kankaat, pyykki levitettiin ruoholle kuivumaan? Miten lapset leikkivät pihalla tai söivät yhdessä? Piirtäkää ja maalatkaa kuvia aiheesta. Tai leikatkaa lehdistä kuvia aiheeseen liittyen ja kootkaa niistä oma Palnan lastenkodin pihamaa.

7. Intiassa monet lapset joutuvat kokemaan Devin kohtalon. Lastenkodin eteen onkin asetettu kori, joka on tarkoitettu lapsille, joista vanhemmat eivät syystä tai toisesta pysty huolehtimaan. Muistelkaa, millaisen tarinan Devi kertoo lapsuudestaan Intiassa. Mitä hänen äidilleen on tapahtunut? Miksi äiti ei voinut pitää Deviä luonaan? Kun Devi oppi puhumaan, hän halusi kertoa usein Ammasta, intialaisesta äidistään, joka ei kyennyt huolehtimaan hänestä, vaan joutui hylkäämään yksivuotiaan tyttärensä rautatieasemalle. Devi muistelee: “Amma-äiti oli sairas eikä pystynyt edes kerjäämään. Mutta hän oli ottanut mua syliin. Poliisi huomasi asemalle jätetyn pikku käärön, mutta ei vienyt sitä vankilaan, vaan lastenkotiin.”