keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Prinsessa –elokuvassa on itsemurhakohtaus, joka saattaa järkyttää ja herättää ahdistavia ajatuksia.

Itsetuhoisuudella tarkoitetaan käyttäytymistä, johon sisältyy jonkin riskin ottaminen: että ei pidä itsestään huolta. Jotkut käyttävät liikaa alkoholia tai kokeilevat huumeita –  esimerkiksi tällaiset asiat ovat itsetuhoisuutta. Mielenterveyden voimavarojen vaaliminen ehkäisee itsetuhoista käyttäytymistä.

Jos elämä tuntuu kovin vaikealta, on sairautta tai suurta yksinäisyyttä, voi olla, että näkee itsemurhan mahdollisuutena päästä pois vaikeasta tilanteesta. Kun joku puhuu siitä, että miettii itsemurhaa, tilanteeseen pitää aina suhtautua vakavasti ja miettiä, mistä hän voisi saada apua. Kyse ei ole siitä, että henkilö haluaisi kuolla, hän ei vain näe muut mahdollisuutta päästä vaikean ajan yli. Apu ja tuki siinä tilanteessa voivat hyvinkin ehkäistä aikeen.

Nuori voi tukea toista siten, että ei hylkää vaikeuksissa olevaa, mutta auttaminen kuuluu aikuisille: vanhemmille sekä oppilashuollon ja terveysalan ammattihenkilöille: koulupsykologeille, koulukuraattoreille, sosiaalityöntekijöille ja terveydenhoitajille. Kaveria voi kehottaa kääntymään heidän puoleensa ja tarvittaessa voi tarjoutua vaikka lähtemään mukaan.

Itsemurhista pitää puhua, jotta jokainen ymmärtää, että apua täytyy pyytää ja sitä voi saada. Salailu ei auta.

Läheisen itsemurha jättää jälkeensä paljon tuskaa, kysymyksiä ja syyllisyyden tunteita. Jokainen varmaan tuntee tai tietää jonkun itsemurhan tehneen. Läheisten tukeminen on tällöin tärkeää.

Elokuvaan liittyvät kysymykset

  • Miksi arvelet, että Prinsessan ystävä teki itsemurhan?
     

Omaan elämään liittyvät kysymykset

  • Tunnetko ketään itsemurhan tehnyttä? Mitä ajatuksia se sinussa herätti? Entä mitä ajattelet nyt?
  • Jos tarvitset itse apua, tiedätkö mistä sitä saat?