keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ohjaus: Arto Halonen

Käsikirjoitus: Pirjo Toikka, Arto Halonen, Paavo Westerberg

Näyttelijät: Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Paavo Westerberg, Paula Vesala, Joanna Haartti, Tapio Liinoja, Pertti Koivula, Ulla Tapaninen.

Lavastus: Jukka Uusitalo

Puvustus: Ritva Muikku

Levittäjä: Sandrew Metronome

Tuotanto: Arto Halonen, Alf Hemming,
Art Films production AFP Oy

Maa ja vuosi: Suomi, 2010

 

Ikäraja: 12

Kesto: 104 min.

Genre: Draama

Oppimateriaali on suunniteltu
9. luokille ja lukioihin sekä ammatillisiin oppilaitoksiin. 

Oppimateriaali koostuu kahdesta erillisestä osasta. 

Osa 1 käsittelee sisältöteemoja: erilaisuuden kauneutta, ihmisarvoa, yhteisöllisyyttä, mielenterveyden voimavaroja sekä psyykkisiä sairauksia.

Osa 2 perehdyttää elokuvakäsikirjoittamiseen. Oppimateriaali sisältää otteen alkuperäiskäsikirjoituksesta.

SYNOPSIS

Elokuva yhteiskunnan perspektiivistä katsoen sairaasta ihmisestä, joka olemuksellaan parantaa ja ilostuttaa muita ihmisiä ja ympäristöään. Samalla kun päähenkilö parantaa ympäristöään vallitsevaa terveydenhoitojärjestelmää paremmin ja tehokkaammin, yrittää vallitseva järjestelmä nujertaa yksilön valovoimaisuuden.

Prinsessa on todellisiin tapahtumiin perustuva, huumorin sävyttämä elokuva Kellokosken mielisairaalan tunnetuimmasta potilaasta, Anna Lappalaisesta. Maanis-depressiiviseksi ja skitsofreenikoksi diagnosoitu Anna Lappalainen ilmoittaa Kellokosken sairaalaan tuotaessa olevansa Prinsessa, eikä hyväksy, että häntä kutsutaan omalla nimellään.

Tapahtuma käynnistää vuosia kestävän taistelun sairaalan hoitohenkilökunnan ja Anna Lappalaisen välillä Annan identiteetistä ja oikeudesta omaan persoonallisuuteensa. Lopulta Kellokosken sairaalasta tulee Prinsessan linna, minne Anna perustaa hovinsa ja mistä käsin hän ilostuttaa ja jopa parantaa ympäristöään.

Lähde: www.artfilmsproduction.com

Ohjeita oppimateriaalin käyttämiseen:

  • Elokuvan taustaan ja teemoihin voit tutusta seuraavien linkkien avulla koulukampanjan sivuihin ja oikean prinsessan tarinaan.
  • Osa 1 sisältää ajatuksia ja kysymyksiä elokuvasta. Kysymykset on ryhmitelty elokuvan teemoihin ja jaettu kahteen osaan: suoraan elokuvaan liittyviin kysymyksiin ja omaan elämään liittyviin kysymyksiin.
  • Kysymyksistä voitte poimia juuri teidän tilanteellenne, opetuksellenne ja ikäryhmällenne sopivat kysymykset.
  • Osa 2 Käsikirjoittaminen -osuuden tavoite on tutustuttaa oppilaita elokuvakäsikirjoituksen ominaispiirteisiin ja käsitellä käsikirjoituksen suhdetta valmiiseen elokuvaan.
  • Materiaali on suunniteltu käytettäväksi yläasteikäisille 2×45 minuutin tunneilla ja lukiossa 1×75 minuutin tunnilla. Jälkipuintiin on hyvä varata 1×45 tai 1×75 minuuttia.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Prinsessa

Koulukino Suoratoistossa

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon, ja pian henkilökunnalle ja muille potilaille selviää, että Lappalainen kärsii voimakkaasta harhasta. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista.

Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzen ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin – ja perheen.

Hoitohenkilökunta ei kuitenkaan pääse sovintoon siitä, onko Prinsessan harhan kanssa myötäeläminen parhaaksi Lappalaiselle. Lääkäri Grotenfelt (Samuli Edelmann) kannattaa moderneja hoitomuotoja, ja uusi keksintö, lobotomia, tekee tuloaan myös Suomeen.

Prinsessa, porvarilliselta nimeltään Anna Lappalainen (1896–1988), oli ihmisenä ja ilmiönä ainutlaatuinen tapaus. Hän vietti elämästään yli 50 vuotta Tuusulan Kellokoskella mielisairaalassa. Vuosien saatossa tämä valovoimainen persoona sai osakseen arvostusta ja kunnioitusta niin potilastovereilta, hoitohenkilökunnalta kuin koko ympäröivältä kyläyhteisöltäkin. Hänen muistoaan kunnioittaa Kellokosken sairaalan puistoon vuonna 1995 pystytetty Prinsessan muistomonumentti.

Anna Lappalaisen elämäntarinastaan innoituksensa saanut elokuva Prinsessa kertoo koskettavan tarinan yksilöstä, jonka yhteiskunta leimasi sairaaksi, mutta joka valloitti lähipiirinsä sydämet ja paransi ympäristöään rakastettavalla persoonallaan.

Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
104 min.
Levittäjä:
Future Film
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Arto Halonen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Irma Junnilainen, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Paavo Westerberg, Paula Vesala, Joanna Haartti, Tapio Liinoja, Pertti Koivula, Ulla Tapaninen.
Nimi ruotsiksi:
Princess