keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Erilaiset maisemat ja Röllikylä

Kysymykseen "miten kuvailisit Röllin sydän -elokuvan visuaalista maailmaa?" vastaa elokuvan taiteellinen johtaja Janne Kopu. Hän on graafinen suunnittelija, freelancer-kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hän työskentelee päätyönään graafisena suunnittelijana ja on ollut mukana Röllin sydän -hankkeessa vuodesta 2001 asti. 

– Itseäni viehätti Röllin sydämessä mahdollisuus luoda visuaalisesti erittäin rikas maailma. Elokuva sijoittuu aikaan satoja ja taas satoja vuosia sitten, joten meillä oli mahdollisuus luoda eräänlainen fantasiaversio Suomen luonnosta, jossa kaikki on koskemattoman kaunista ja sadunhohtoista. Lisäksi käsikirjoitus sisälsi uskomattomia, mielikuvituksellisia paikkoja suoraan Pekka Lehtosaaren mielikuvituksesta ja Allu Tuppuraisen aikaisemmista tarinoista, kuten Vaaleanpunainen laakso sekä Suurten Pelkojen ja Kauhujen Maa. Kaikessa visuaalisessa suunnittelussa oli mielenkiintoista pyrkiä yhdistämään suomalaisuus ja Suomen luonto ennen näkemättömiin fantasiaelementteihin. (Lähde: Röllin sydän -lehdistömateriaali)
 
1. Asettakaa pöydille A3- tai A2-kokoiset paperikartongit; vihreä, musta, valkoinen ja vaaleanpunainen. Etsikää lehdistä ja mainoksisita maisemiin sopivia tai maisemapohjan värisiä kuvia, leikatkaa ja liimatkaa kartongeille. Nimetkää yhdessä mitä maisemia elokuvassa eri väriset kartongit voisivat kuvata. (Esim. röllien metsä, kivettynyt metsä, Vaaleanpunainen laakso sekä Talven maa.) 
 
2) Keskustelkaa yhdessä elokuvan tapahtumapaikoista. Mitkä värit hallitsevat eri maisemia tai paikkoja? Mitä tapahtumia eri paikkoihin liittyy? 
 
3) Elokuva sisältää yksityiskohtaisia maisemakuvauksia. Juuri maisemien kuvaaminen oli yksi syy miksi elokuvan tekijät päätyivät tekemään animaatioelokuvan perinteisellä piirros- ja kuvaustekniikalla tietokoneanimaation sijaan. 
Maalatkaa 3-4 hengen ryhmissä yhteisiä isoja maisemakuvia. Valitkaa eri maisemia elokuvasta kuten röllikylä, röllimetsä, lumimaisema. Kiinnittäkää kuvat seinälle ja piirtäkää ja maalatkaa erilaisia röllihahmoja. Leikatkaa kuvat irti ja kiinnittäkää ne maisemaan. 
 
4) Maalatkaa maisemia elokuvan vaaleanpunaisen laakson henkeen. Millainen olisi sama laakso vihreän sävyisenä, oranssina tai keltaisena? Miten maiseman tunnelma muuttuu, jos valitaan tummempia sävyjä esim. sinisestä, lilasta tai ruskeasta? 
 
Röllien kylä 
Röllikirjassa kerrotaan, että vaikka röllit olivat luonteeltaan ilkeitä, ne eivät olleet ollenkaan laiskoja. Ne olivat kovia keksimään erilaisia hauskoja ja jännittäviä vempaimia ja jopa niiden asumukset olivat mitä mielikuvituksellisimpia. Aitoja ei kylässä tarvita, sillä röllit eivät pelkää mitään, mutta ilman laskusiltaa kylä ei ole mikään kylä! 
 
a) Suunnitelkaa ja rakentakaa luokkaan röllien kylä erilaisista luonnonmateriaaleista tai askartelutikuista. 
 
b) Miettikää, millainen olisi röllin koti? Mikä olisi metsässä röllin lempipaikka? Rakentakaa röllille oma tila. (Tarvitaan pahvilaatikoita noin kenkälaatikon 
kokoisia, pullovärit, pensseleitä, tikkuja, kiviä, naavaa, sammalta, käpyjä, kankaanpaloja, liimaa, ym.) Maalatkaa laatikon sisusta haluamallanne värillä ja sisustakaa se eri materiaaleilla. 
 
c) Asuste rölleille 
Lapset voivat tuoda kouluun tai päiväkotiin esim. vanhempien vanhan, ison college-paidan. Solmikaa paitaan solmuksi lankoja värjäystä varten. Paidat on helppo värjätä konevärjäysaineella yhteisvärjäyksenä pyykkikoneessa. Ommelkaa koristeeksi paitaan isoilla pistoilla esim. pumpulilangalla isoja, kirjavia kangastilkkuja paikoiksi. Hännäksi voi kiinnittää langoista tai matonkudesuikaleista letitetyn hännän. Vanhan pipon saa muunneltua röllin kuontaloksi, hyväksi peruukiksi lankoja solmimalla, karvojen avulla tms.