keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Näyttelijä Allu Tuppurainen loi Rölli-hahmon 1980-luvun puolivälissä. Röllin tarina alkoi äänihahmona satukaseteista, sillä ensimmäisenä Tuppurainen julkaisi Tässä tulee Rölli -satukasetin omakustanteena vuonna 1985. Ensimmäisen Rölli-kasetin suuren suosion myötä siitä kehitettiin myös satuhahmo televisioon. Ensimmäinen Rölli-ohjelma oli nimeltään Rölli ja robotti Ruttunen. Se esitettiin Pikku Kakkosessa 3.9.1986. Sittemmin Rölli-ohjelmia on tehty televisioon yhteensä 55 jaksoa ja niitä lähetetään säännöllisesti uusintoina. Vanhoja Rölli-pätkiä voi katsoa myös Ylen Elävässä arkistossa.
Lauluja ja tarinoita sisältäneitä Rölli-satukasetteja on myyty viimeisen 20 vuoden aikana yhteensä noin kaksi miljoona kappaletta. Yhteensä erilaisia äänitteitä on julkaistu kuusitoista. 
 
Rölli valkokankaalla
 
Ensimmäinen Rölli-elokuva, Rölli – hirmuisia kertomuksia, valmistui vuonna 1991 ja keräsi elokuvateattereihin lähes 90 000 katsojaa. Elokuvan ohjasi Olli Soinio ja sen pääosassa oli tuttu Allu Tuppurainen. Muissa rooleissa nähtiin mm. Sari Mällinen, Jussi Lampi, Rolf Labbart ja Risto Kaskilahti. 
 
Toinen Rölli-elokuva, Rölli ja metsänhenki, sai ensi-iltansa joulukuussa 2001. Kolmella Jussi-palkinnolla palkitun elokuvan kävi elokuvateattereissa katsomassa yli 340 000 katsojaa ja elokuva myytiin yli kymmeneen maahan. Elokuvan ohjasi Olli Saarela ja Allu Tuppuraisen lisäksi rooleissa nähtiin mm. Maria Järvenhelmi, Kari Hietalahti, Peter Franzén, Jussi Lampi, Jorma Tommila ja Samuli Edelman. Elokuvasta on tehty versiot mm. viittomakielelle, ruotsiksi, saksaksi, japaniksi ja koreaksi. Röllin sydän on kolmas pitkä elokuva Röllistä. Samalla se on ensimmäinen piirretty versio Röllistä. Röllin sydämen jälkeen valmistuivat elokuvat Rölli ja kultainen avain (2013) sekä Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (2016).
 
Röllin sydän – tuotannon esittely 
 
Röllin sydän -elokuva on toteutettu perinteisesti käsin piirtämällä – tärkeimmät työvälineet ovat lyijykynä ja valkoinen paperi. Jokainen kuvassa esiintyvä hahmo on piirretty erikseen, omalle arkilleen. Yhteensä elokuvassa on lähes miljoonaa erillistä piirrosta ja niitä on ollut toteuttamassa yli 100 piirtäjää. Jokainen hyväksytty lyijykynäpiirros on piirretty puhtaaksi tussilla. Nämä tussiviivat nähdään valkokankaalla. Puhtaaksipiirtäjiä on Röllin sydämessä 27. Kaikki elokuvan taustat ovat käsintehtyjä maalauksia. Taustamaalauksia on tehty noin 700 erilaista ja niitä on ollut suunnittelemassa kaksi taiteilija ja toteuttamassa seitsemän. Kuvien yhdistäminen ja tietyt tehosteet, esimerkiksi valaistustehosteet, on toteutettu tietokoneella. Tietokonetehosteita on tehnyt toistakymmentä ihmistä. Röllin sydämen animoinnin parissa on työskennellyt yli 150 taiteilijaa. Lisäksi äänisuunnittelu, leikkaus ja jälkituotanto ovat työllistäneet toistakymmentä ihmistä. Tuotanto on kestänyt alusta loppuun kuusi vuotta. 

Röllin sydän -tuotanto on toteutettu viidessä eri studiossa. Animointi on tehty animaatiostudio Solnetchny-DOM:issa Moskovassa. Solnetchny-DOM jatkaa 
parhaan klassisen animaation perinteitä yhdistettynä nykyaikaisimpaan tuotantotekniikkaan. Studion animaatiotiimiin kuuluu Venäjän parhaita animaattoreita, jotka ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana osallistuneet yli 30 animaatiotuotantoon mm. yhteistyössä BBC:n ja EMI:n kanssa. Loput kolme studiota ovat Suomessa. Kikeono Film & Sound vastaa animoitujen materiaalien hallinnoinnista, äänisuunnittelusta ja äänen jälkitöistä. Cinepro Finland yhdessä Talvi Digitalin kanssa vastaa elokuvan digitaalisesta 2K-jälkituotannosta, mm. digitaalisista efekteistä, 2K-leikkauksesta ja värikorjailusta. Digital Film Finland on tehnyt elokuvan 2K-viimeistelyn ja filmitulostuksen. 

(Lähde: Röllin sydän -lehdistömateriaali)