keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Rölli on Röllikylän nuorimmainen, vasta noin 200 vuotta nuori rölli. Rölli tietää, että röllien pitäisi aina ilkeillä ja tehdä pahaa, mutta erehtyy nuoruuttaan joskus tekemään jotain hyvääkin. 
 
– Peikko? Sanoitko sinä peikko? Minua on kutsuttu paukkupöksyksi, papananpopsijaksi ja sammalaivoksi, mutta kukaan ei ole vielä koskaan kehdannut haukkua minua peikoksi. Minä olen Rölli, en mikään peikko! … 
-Pelotteleminen on kivaa. On hauskaa säikähtää oikein kunnolla ja huomata sitten, ettei mitään pahaa tapahtunutkaan. Sen jälkeen elämä maistuu aina tuoreemmalta. Niin kuin hippaleikissä. (Lähde: Pekka Lehtosaari, Janne Kopu, Kari Korhonen. Röllin sydän. Otava 2007.)
 
Tarina kertoo heimon mustasta lampaasta Röllistä, jota kutsuttiin pelkästään Rölliksi. Rölli oli aika tavallisen näköinen peikko. Hänellä oli vilkkaat silmät ja alinomaa papattava suu. Peikkoheimon jäseneksi Röllin päässä liikkuin poikkeuksellisen paljon ajatuksia, ihan ruuhkaksi asti. Hänellä ei ollut erityistaitoja eikä –kykyjä, ellei lukuun oteta hänen kiltteyttään, jota hän jatkuvasti joutui peittelemään, etteivät muut röllit olisi pilkanneet. (Lähde: Ilkka Matila. Rölli ja Metsänhenki. Otava 2002 s.10)
  • Keskustelkaa: miten Röllin kiltteys näkyy elokuvassa?
Lakeija on aina valmis taisteluun, hänen mottonsa on: Säikytä ensin ja kysy sitten. 
 
Kylänvanhin on Röllikylän johtaja – ei ehkä viisain, mutta ainakin vanhin. 
 
Riitasoinnulla on kammottavampi lauluääni kuin kenelläkään muulla röllillä. Siksi hän onkin Röllikylän laulunopettaja. 
 
Rupeltaja on koko porukan lyhin ja nokkelin rölli. Hän on myös uskomattoman Röllimobiilin keksijä.
 
Milli Menninkäinen on reipas, rohkea ja sievä menninkäistyttö. Menninkäisten metsän kivettyessä Milli on menninkäisten viimeinen toivo. Laulaa tai hyräilee kulkiessaan. 
 
(Lähde: Röllin sydän -lehdistömateriaali)
 
1. Keksikää jokainen oma röllihahmonne elokuvan tarinaan. Millainen se olisi ja mikä sen nimi voisi olla? Piirtäkää erilaisten röllien kuvia ja kerätkää kuvien ympärille niiden ominaisuuksia. Röllit voi tehdä myös kollaasitekniikalla; luonnonmateriaaleista, säkkikankaasta ja nahanpaloista tukevalle kartongille liimaten. 
 
2. Tehkää rölli- ja menninkäis-keppinuket ja keksikää niille pieniä esityksiä. 
 
3. Rölli-tanssi
Valitkaa jotakin musiikkia, jonka tahdissa on helppo hyppiä ja tanssia. Suunnitelkaa yhteinen koreografia röllitanssille. Kaikki saavat keksiä tanssiin yhden liikkeen. Millainen olisi röllien yhteisrummutus? 
 
Muita roolihahmoja
  • Keskustelkaa mitä tehtäviä muilla roolihahmoilla on tarinan kulussa? Miten roolihahmot liittyvät elokuvan tarinaan? (Lumimies, Löylynhenki, taiottu sammakko Simo Sittiäinen – röllin paha omatunto) 
Lumimies Millaisia tarinoita tiedätte lumimiehistä? Missä muissa elokuvissa tai tarinoissa löytyy lumimies? Onko lumimies todellinen vai mielikuvitushahmo?
 
Yhdysvaltalaisen tv-kanavan lähettämä ryhmä vietti viikon etsimässä todisteita lumimiehen olemassaolosta tai olemattomuudesta. Ryhmä löysi jalanjälkiä, joiden se olettaa syntyneen lumimiehen eli jetin tallustelusta. Yksi jalanjäljistä oli noin 30 sentin mittainen. Se voi ryhmän mielestä hyvinkin olla itsensä lumimiehen jättämä. 
– En usko sen olevan karhun jälki. Koko jalanjälki on meille mysteeri, ryhmän kuuluva Josh Gates sanoo. 
Tarinat vuoriston karvaisista kummajaisista ovat voineet paksusti 1920-luvulta lähtien. Ryhmä poikineen on yrittänyt löytää lumimiehen. Jalanjälkiä kyllä on näkynyt, mutta apinamaiseksi olennoksi kuviteltua lumimiestä ei kuitenkaan kukaan ole toistaiseksi onnistunut näkemään. (Lähde: MTV3-STT-Reuters joulukuussa 2007.) 
 
Löylynhenki Piirtäkää ja maalatkaa kuvia löylynhengestä. Millaisia yhtäläisyyksiä löylynhengellä on muihin vastaaviin olentoihin. (Esim. Alladinin taikalampunhenki tai tarinoiden pullonhenki.) 
 
Simo Sittiäinen – röllin paha omatunto Millainen olento röllin paha omatunto on? Mitä tarkoittaa omatunto? Keksikää esimerkkejä vastakohtaisuuksista: mihin kehottaa hyvä omatunto, mihin paha omatunto.