keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

3.
a.
Kuka tai ketkä ovat tarinan keskeiset henkilöhahmot? Mitä saatte tietää heistä elokuvan ja kirjan perusteella. Millä tavoin eri roolihahmot liittyvät toisiinsa tai kuljettavat tarinaa eteenpäin?

Jed

Jedistä sanotaan, että hän on syntynyt kultalusikka suussa ja että hän on kotoisin espoolaiseesta kermaperselinnasta. Mitä näillä tarkoitetaan? Kirja ja elokuva antavat Jedin ulkonäöstä erilaisen kuvan. Kertokaa, miten kuvaukset eroavat toisistaan.

Häntä kuvataan kohteliaana prinssinä. Miten hänen kohteliaisuutensa tai hyvätapaisuutensa ilmenevät?

Jesse James

Raimo O Niemen lasten-ja nuortenelokuville tyypilliseen tapaan myös Roskisprinssissä esiintyy 
eläin, tällä kertaa berninpaimenkoira. Elokuvan kotisivuilla on linkki, jonka kautta saa lisätietoa berninpaimenkoirista, jotka kuuluvat Sveitsin paimenkoirarotuihin. Elokuvassa Jesse Jamesia näyttelevät Lippe ja Renzo Kontiolahdelta sekä Dumbo Helsingistä.

MIten Jesse James saa nimensä? Mikä merkitys Jesse Jameksen roolihahmolla on tässä tarinassa? Omalla tavallaan se yhdistää tai saattaa erilaisia ihmisiä toistensa kanssa tekemisiin.

Kuvia Jesse Jameksesta: etsikää kuvia berninpaimenkoirista ja piirtäkää ja maalatkaa niistä muotokuvia eri tekniikoilla.

Lulu

Lulu ei hirveästi välitä, mitä toiset ajattelevat hänestä. "Siitä voisi ottaa oppia omaankin elämään", sanoo Lulun esittäjä Pihla Maalismaa haastattelussa elokuvan kotisivuilla. Mitä hän mahtaa tällä tarkoittaa?

Lulu bilettää railakkaasti. Jed runoilee hänestä näin:

‘Lululla on monta mieltä, kaikki vie pois kaidalta tieltä, ajatukset sillä on mullinmallin kun se rapuilla makaa tillintallin. (Tuija Lehtinen: Roskisprinssi. Seven 2011. s. 33.)

Miten elokuvan eri henkilöt suhtautuvat Luluun? Kaverit, Jed, oma äiti tai isä, Veera, Körri, Lulun sisarukset.

Miten Jedin ja Lulun rakkaustarina saa alkunsa?

Veera

Veera on viinaanmenevä leskirouva, joka on myös hyväsydäminen pitäessään kauniisti huolta laitapuolen ihmisistä. Hän on Jedin vuokraemäntä. Miten Veera ja Jed tutustuvat?

Mitä elokuvassa ja kirjassa kerrotaan Veerasta? Millaisia asioita hän suree? Millainen suhde Veeralla Jedillä on? Millaisia ystäviä Veeralla on? Miten he viettävät yhdessä aikaa? Mitä saatte tietää Veeran perheestä? Miten kaupungin asukkaat suhtautuvat Veeraan?

Saastamoinen

Saastamoinen on tanssikärpäsen purema roskakuski. Millaisia asioita voitte päätellä tai arvailla Saastamoisesta hänen puheidensa, kommenttiensa tai tekojensa perusteella?  Esim. Tanssiharjoitukset kaatopaikalla, kun pomo ajaa paikalle, kommentit roskakuskin työstä, Jedin ja Saastamoisen ensimmäinen työpäivä…

 

b. Kirjoittakaa taululle eri roolihenkilöiden nimet: Jed, Lulu, Veera, Saastamoinen, Salla, Jedin äiti tms. Kuvailkaa heitä erilaisilla adjektiiveilla, jotka kirjoitetaan nimien alle. Kirjoittakaa lyhyitä henkilökuvauksia valitsemastanne roolihahmosta käyttäen apuna laatimianne adjektiiviluetteloita.

Keksikää oma roolihahmo

Jakautukaa 3-4 hengen ryhmiin. Pohtikaa hetken ryhmässä, millaisen roolihahmon haluaisitte tehdä. Mikä on elokuvan tyylilaji, johon olette roolihahmoa suunnittelemassa? Kirjatkaa erilliselle paperille roolihahmonne ikä, sukupuoli, perhesuhteet, ammatti, harrastukset, ulkonäkö yms.

Piirtäkää isolle paperille roolihahmon ääriviivat. Leikatkaa lehdistä sopivia kuvia, sanoja ja lauseita, jotka sopivat roolihahmonne tyyliin ja olemukseen ja liimatkaa ne piirtämänne roolihahmon ääriviivojen yhteyteen. Esitelkää keksimänne hahmo toisille laatimanne kuva-sana-lause-koosteen avulla.

Jakaantukaa pareiksi ja kertokaa valitsemastanne Roskisprinssi-elokuvan roolihenkilöstä eri tyyleillä. Kertokaa esim. ihaillen, vihamielisesti, naureskellen pilkallisesti, säälivästi.

 

c. Rakkausrunot, pöytälaatikkorunous

Jedistä kerrotaan, että hän rustailee runoja. Kirjoittakaa tekin rakkausrunoja.Voitte esim. valita runoilun kohteeksi jonkin henkilöparin elokuvista tai kirjallisuudesta.

Rakkausrunoja

Rakkaus on myös monien laulujen aiheena.

Kilpalaulantaa rakkaudesta: Jakakaa luokka kahtia. Molemmista ryhmistä valitaan tuomari. Ryhmien tarkoituksena on laulaa vuorotellen laulu, johon sisältyy sana rakkaus. Sanaa saa taivuttaa. Koko laulua ei tarvitse osata, vaan riittää, että laulua lauletaan tunnistettavasti oikein ja rakkaus-sana sisältyy tähän laulettavaan kohtaan.
Uuden laulun miettimisaika on noin puoli minuuttia toisen ryhmän laulamisen lopettamisesta tai sopimuksen mukaan.
Tuomarit vahtivat kelloa ja ratkaisevat kiistat. Voittajaksi selviytyy se, joka keksii viimeisenä laulun.
Ennen kilpalaulannan aloittamista ryhmien kannattaa miettiä valmiiksi parin minuutin ajan rakkaus-sanan sisältäviä lauluja.

Tunnetteko englanninkielisiä lauluja rakkaudesta? Kokeilkaapa samaa ideaa love-sanaa käyttäen.

d. Mikä on Roskisprinssi-tarinaa kuljettava voima, keskeinen ristiriita, jota tarinassa ratkotaan? Millaisia teemoja elokuva mielestänne käsittelee?

Ohjaaja Raimo O Niemi mainitsee elokuvalle sen kotisivuilla kaksi pääteemaa:
"Nuoren ihmisen tarve todistaa maailmalle, ja ennen kaikkea itselleen selviävänsä elämästä, pyrkimys löytää onnistumisten rinnalle elämälle merkityksiä ja uutta sisältöä. Yksin, ilman muiden apua.
Toinen on nuori rakkaus. Maailmaa halaavine iloineen, verenkarvaisine murheineen ja solmuineen. Elokuvan kahden, lähtökohdiltaan hyvin erilaisen nuoren suhde – pääkaupunkiseudun jetset-piireistä lähtöisin oleva Jed ja pikkukaupungin papintytär Lulu – muistuttaakin lähinnä asemasotaa, jossa laukauksia vaihdetaan tiuhaan ja säännöllisesti, kunnes rakkaus puuttuu peliin ja vaatii ehdotonta antautumista."