keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

7.
a.
Miten elokuvan käsikirjoitus syntyy?

Elokuvan ennakkosuunnittelun ensimmäinen vaihe on käsikirjoituksen työstäminen. Käsikirjoitus on elokuvan suunnitelma, jonka pohjalta tuotanto voi käynnistyä ja edetä. Käsikirjoitus toimii tekijöiden (ohjaajan, näyttelijöiden, kuvaajan jne.) yhteisenä työvälineenä, jonka pohjalta kukin työtään suunnittelee. Elokuvakäsikirjoitus voi olla alkuperäiskäsikirjoitus tai esimerkiksi näytelmästä tai romaanista sovitettu käsikirjoitus.

Raimo O Niemen ohjaama nuorisoelokuva Roskisprinssi perustuu Tuija Lehtisen suosittuun, Otavan vuonna 1991 julkaisemaan samannimiseen romaaniin. Elokuvan on käsikirjoittanut Juuli Niemi, lahjakas, nuori kirjailija ja uusi tuttavuus elokuva-alalla. Vuonna 2008 Juuli voitti Ylen ja Suomen elokuvasäätiön novellielokuvakilpailun teoksella Kesäpaikka (ohjaaja Inari Niemi).

Lukekaa Tuija Lehtisen nuorisoromaani Roskisprinssi. Vertailkaa kirjaa ja elokuvaa keskenään. Millaisia asioita käsikirjoittaja on säilyttänyt tarinassa?

b. Valitkaa Roskisprinssi-kirjasta joku mieluisa katkelma ja kirjoittakaa siihen alkua tai jatkoa. Pitäkää mielessänne hyvän tarinan ominaisuudet: Miettikää, mikä saa katsojan kiinnostumaan kertomuksestanne ja mikä pitää mielenkiinnon yllä. Varmistakaa, että tarinallanne on jotain sanottavaa elämästä.

Voitte ryhmässä visualisoida tarinaanne piirtämällä, maalaamalla ja leikkaamalla lehdistä kuvia, joiden avulla voitte välittää ideanne muille.

Kertokaa tarinat koko luokalle ja arvioikaa niitä yhteisesti: Mikä toimisi? Mikä ei ja miksei? Perustelkaa mielipiteenne. Mikä tarinoista voisi olla koko elokuvaa kokoava kertomus? Millä perusteella?

Yhdessä viriteltyjä tarinoita voi työstää myös yksilötöinä. Kokeilkaa kirjoittaa niitä novelleiksi.

c. Kirjalla ja elokuvalla on erilaiset tarinan kerrontatavat, ilmaisukeinot. Etsikää esimerkkejä tyypillisistä kerronnan tavoista tai eroista Roskisprinssin kirja- ja elokuvaversioita apuna käyttäen.

Kirjan tekstissä voi olla useampia henkilöhahmoja kuin elokuvassa. Millä tavoin alkuperäisen tarinan kirjoittajan, Tuija Lehtisen henkilöhahmoja on käytetty elokuvakäsikirjoituksessa?

 

Videoita

Tuija Lehtisen haastattelu

Tuija Lehtinen ja Raimo O Niemi kertovat kirjan sovittamisesta elokuvaksi