keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

5.
a.
Jedillä on monenlaisia työpaikkahaaveita, kuten ura trendikkäänä radiotoimittajana tai sujuvasanaisena paikallislehden kolumnistina. Haaveet kaatuvat, mutta lehtityöhön hän lopulta pääsee – lehdenjakajaksi.

Hän pääsee myös roskakuski Saastamoisen apumieheksi. MIten Jed suhtautuu työtehtäviinsä? Entä työtovereihinsa? MIten hän onnistuu saamaan töitä, vaikka pienellä paikkakunnalla on paljon työttömyyttä? Miten toiset kommentoivat Jedin töitä tai valintoja? Työ ei vaikuta tuttavien mielestä unelma-ammatilta ja tytöt kommentoivatkin elokuvassa naureskellen Jedin työtä ylenkatseellisesti: ‘Siis kuskaaksä paskaa?’

b. Erilaisten töiden arvostamisesta ja joidenkin töiden leimaamisesta paskaduuniksi on viime aikoina keskusteltu lehdistössä. Pasi Rautio kiertää oppilaitoksissa puhumassa nuorille yrittäjyydestä, työelämästä, asenteesta ja motivaatiosta: Oletko kesällä kyykkinyt selkä ja reidet tulessa mansikkamaalla? Oletko siivonnut ravintoloita muiden vasta vaeltaessa kebabit rinnuksilla kotiin? Oletko jakanut mainoksia tai postia sormet jäässä ja takki märkänä? Ai olet, tässä tulee uutinen: olet arjen sankari. Eräässä oppilaitoksessa luokan kuusi ensimmäistä nuorta aloitti kertomuksensa lauseella ”mä oon tehnyt vaan kaikennäköisiä paskaduuneja”. (http://www.youngsales.fi/blogi/paskaduuni)

Millaisen kuvan Roskisprinssi-elokuva tai -kirja piirtää tämän ajan paskaduuneista?
Sana paskaduuni on löyhä, muutama vuosi sittenkäyttöön otettu suomennos englanninkielisestä McJob-sanasta. Se kuvaa huonosti palkattua, virikkeetöntä ja ilman urallaetenemismahdollisuuksia olevaa työsuhdetta. Mikään työ ei itsestään selvästi ole paskaduunia, jos sen tekijää kohdellaan hyvin. Toisaalta hiostus, kehnot työolot tai asiattomat vaatimukset voivat tehdä mistä tahansa työstä epämiellyttävän.

Paskaksi työn tekee se, jos työnantaja ei arvosta työntekijän panosta, eikä maksa siitä sovitusti.Vuorolisät maksamatta, ei lakisääteisiä taukoja, palkan alennuksia, potkut lapsen sairastelun takia…. Tällaista on työelämä Suomessa pahimmillaan – paskaduunia. Mikä tahansa työ voi muuttua sellaiseksi kehnojen työolojen ja -ehtojen ja huonon kohtelun myötä. (Taloussanomien artikkeli: Neljän työntekijän surkeat kokemukset. Minna, Jaakko, Anita ja Martti kertovat tarinansa.)

Lukekaa edellä mainittu Taloussanomien artikkeli. Millaisia ajatuksia artikkeli teissä herättää?

c. Kodin Kuvalehden artikkelissa 12/2011 Niina Rapo puolestaan kysyy: Miten meillä menee? Artikkelissa kerrotaan arjen asiantuntijoiden työn näkökulmasta, mitä suomalaisille oikeasti kuuluu. Millaisia asioita roska-auton kuljettaja, velkaneuvoja, taksinkuljettaja, kaupan kassa, lastenhoitaja tai siivooja näkevät meidän elämästämme? Roskisprinssin Jed on Tuija Lehtisen luoma fiktiivinen hahmo. Kodin Kuvalehden henkilöt ovat todellisia ihmisiä tästä ajasta.

Lukekaa edellä mainittu artikkeli, Liite 2. Keskustelkaa artikkelista. Miten lehden haastattelemat henkilöt suhtautuvat työhönsä tai millaisia huomioita he tekevät ihmisten elämästä ym.?