keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: oman identiteetin etsiminen, kahden äidin ja tyttären väliset suhteet, ennakkoluulot, luonnossa selviytyminen, Pohjois-Suomen elinkeinot, luonnon kunnioittaminen, sudet

Synopsis: Suden arvoitus on koko perheen seikkailuelokuva, joka vie katsojan jännittävien ja humorististen tapahtumien keskelle villiin luontoon. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Suomeen, pieneen kylään, kauniin luonnon keskelle. Elokuvan päähenkilö on 12-vuotias koulutyttö Salla, joka viihtyy metsässä ja tuntee sielussaan yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa. Hän elää ottovanhempiensa kanssa, isä on kylän poliisi ja äiti hoitaa lomamökkien vuokrausta turisteille. Sallan biologinen äiti palaa yllättäen paikkakunnalle Sallan tietämättä kuka tämä oikeasti on. Salla yrittää piikikkäällä käytöksellä peittää ihastustaan luokkatoveriinsa Matiakseen, joka on porotilallisen poika ja joka viihtyy paremmin tietokoneen ääressä kuin poroaitauksessa. Seudun tärkein tulonlähde on poronhoito, joten sudet ovat olleet miespolvien ajan uhka asujaimiston elinkeinolle.

Seikkailu alkaa, kun Salla ja Matias pelastavat kaksi orpoa sudenpentua salametsästäjien käsistä. Sudenpentujen piilottelemisesta ja pelastamisesta rakentuu elokuvan toiminnallinen kaari. Suden arvoitus on myös tarina siitä, miten Salla ja hänen biologinen äitinsä Laila löytävät toisensa vuosien jälkeen. Verisiteen lisäksi heitä yhdistää salaperäinen yhteys luontoon. Nuoresta iästään huolimatta Salla joutuu tarttumaan rohkeasti elämän kulkuun, tekemään ratkaisuja, jotka haastavat yhteisön, mutta samalla pakottavat hänet itsensä selvittämään ja syventämään omat suhteensa läheisiin ihmisiin. Suden arvoitus on elokuva, jossa on psykologisia jännitteitä, ihastumista, kasvamista, humoristisia tilanteita ja seikkailua luonnossa. Elokuva on kuvattu elo-syyskuussa 2005 sekä maalis-huhtikuussa 2006 Kuusamossa ja sen ympäristössä, jossa luonto näyttäytyy kauniina, uljaana ja mystisenä

Oppimateriaali on suunnattu alakoulun 3.-6. luokille.

Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2006. Linkit on tarkistettu 18.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Suden arvoitus

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Suomeen, pieneen kylään kauniin luonnon keskelle.

Elokuvan päähenkilö on 12-vuotias koulutyttö Salla, joka viihtyy metsässä ja tuntee sielussaan yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa. Hän elää ottovanhempiensa kanssa, isä on kylän poliisi ja äiti hoitaa lomamökkien vuokrausta turisteille. Seudun tärkein tulonlähde on poronhoito, joten sudet ovat olleet miespolvien ajan uhka asujaimiston elinkeinolle.

Sallan biologinen äiti palaa yllättäen paikkakunnalle Sallan tietämättä kuka tämä oikeasti on.
Seikkailu alkaa, kun Salla ja Matias pelastavat kaksi orpoa sudenpentua salametsästäjien käsistä. Sudenpentujen piilottelemisesta ja pelastamisesta rakentuu elokuvan toiminnallinen kaari.

Elokuvan ohjaaja on Raimo O Niemi, joka tunnetaan erityisesti menestyselokuvastaan Poika ja ilves.

Julkaisuvuosi:
2006
Pituus:
97 min.
Levittäjä:
Nordisk Film Theatrical Distribution
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Raimo O Niemi
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Tiia Talvisara, Janne Saksela, Vuokko Hovatta, Miia Nuutila, Kari-Pekka Toivonen, Peter Franzén
Nimi ruotsiksi:
Vargens hemlighet
Filmen utspelar sig i en liten naturnära by i norra Finland. Filmens huvudperson är den 12-åriga skolflickan Salla som trivs i skogen och känner en samhörighet med naturen. Hon bor med sin fosterfamilj, hennes far är byns polis och modern sköter uthyrning av semesterstugor till turister. Områdets viktigaste inkomst är renskötsel, därför har vargar varit det största hotet mot byn i mannaminne. Sallas biologiska mor återvänder överraskande till byn, utan att Salla vet vem hon egentligen är. Äventyret börjar när Salla och Matias räddar två föräldralösa vargungar från händerna på tjuvjägare. Filmen är uppbyggd kring vargarnas befrielse och försöken att hålla dem gömda.