keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
1. aSusi eli hukka (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs, joka on biologisesti määriteltynä samaa lajia kesyjen koirien kanssa. Sudet elävät luonnossa keskimäärin 610 vuotta vanhoiksi. 
  • Paljonko susia on Suomessa? (Vajaa pari sataa, näistä suurin osa ItäSuomessa.)
  • Miksi sudet ovat vähentyneet? (Susien suurvaino sijoittuu vuosiin 18751885, jolloin niiden tappamisesta maksettiin tapporahaa. Tuolloin sudet hävitettiin kokonaan EteläSuomesta. Nykyään susia myös salametsästetään.)
  • Miksi sudesta tuli vainottu eläin? (Arvellaan, että kun siirryttiin maanviljelyskulttuuriin ja alettiin hoitaa karjaa, suden kunnioittaminen lakkasi. Silloin, kun ihmiset saivat vielä elantonsa metsästämällä ja keräilemällä oli susi arvostettu eläin.)
(Lähde: Luonto-Liiton susiopas.)
 
b) Mitä tietokirjallisuudessa kerrotaan susista? Etsikää tietokirjojen avulla tietoa sudesta. Hakekaa tietoa myös internetistä esim. Wikipedian sivuilta osoitteesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Susi tai www.tunturisusi.com
 
c) Kysymyksiä parityöhön tai ryhmille:
  • Suden koko ja ulkonäkö, kuten väritys.
  • Miten susi ja saksanpaimenkoira eroavat toisistaan? Mitä ovat koirasudet?
  • Missä susia tavataan eli levinneisyys, niiden elinalueet, ympäristö ja tavat?
  • Mihin vuorokauden aikaan sudet liikkuvat, liikkuvatko ne yksin vai laumoissa?
  • Millainen reviiri niillä on ja miten ne merkitsevät reviirinsä?
  • Miten susi metsästää? Mitä se syö?
  • Millaiset ovat suden tai susilauman jättämät jäljet?
  • Miten sudet kommunikoivat? Ääntely,ruumiinkieli?
  • Miten sutta voisi hyödyntää matkailussa?
d) Asenteet nykypäivänä
Susi jakaa vahvasti mielipiteitä. Etenkin syrjäisillä seuduilla, ja ylipäätänsä alueilla, missä sudet ovat aiheuttaneet vahinkoja koirille ja kotieläimille, kannatetaan susikannan rajua vähentämistä ja vaaditaan
useiden tappolupien myöntämistä. Väitetään, että vaikka susi erämaaoloissa on vaaraton ihmiselle, voi ihmisiin tottuneen suden käytös muuttua. Ihmisten liepeille pysyvästi lyöttäytyvät sudet pitäisi monien susien puolustajienkin mielestä poistaa susipopulaatiosta. Susien pitäisi pysyä ihmisarkoina ja asuttaa vain laajoja metsäalueita. Jotkut puolustavat susien elinoikeutta kiihkeästi. Monien mielestä susi on upea eläin, joka ei ole ihmiselle vaarallinen. Heidän mielestään sudella tulisi olla samanlainen oikeus elää maassamme, kuin millä tahansa alkuperäisluontoon kuuluvalla lajilla. Sudet ovat harvinaistuneet, ja monet kannattavat harvinaisten lajien suojelua. Ongelmiin on esitetty useita ratkaisuja. Sudesta kannattaa jakaa tietoa turhien pelkojen vähentämiseksi. Susiaitojen rakentamista suositellaan kotieläinvahinkojen vähentämiseksi. Koirat pitäisi ottaa yöksi sisään tai rakentaa niille hyvä suojaaitaus. Susikantaa suositellaan levitettäväksi myös LänsiSuomeen, jotta tilanne helpottaisi itärajan tuntumassa. (Lähde: LuontoLiiton susiopas ja Wikipedia)
 
2. Elokuvan sudet
 
a) Elokuvan susia, eli huskyja ja koirasusia kasvattaa kittiläläinen huskysafarin omistaja Reijo Jääskeläinen. Hänellä on toistasataa vetokoiraa ja muutama koirasusi. Elokuva susia näyttelevät koirasudet, joita Reijo Jääskeläinen on kasvattanut huskytarhallaan jo vuosia. Näyttelijöiksi on valittu mahdollisimman susimaisen ulkomuodon omaavia koiria, joiden perimässä on myös ripaus sutta.
Kuvauksissa tarvitaan sekä pentuja että aikuisia koiria, joita on koulutettu filmin tarpeisiin normaalin työn ohessa. Mukana on itsestään selvänä tähtenä koirasusi Oskari, joka on muutenkin Reijon lauman parhain linssilude. Reijon kanssa kuvauspaikalla koiria ohjaa ja käsittelee Tapani Launonen, jolla on myös eläinten kanssa elokuvien tekemisestä vahva kokemus. (Lähde: www.levi.fi)
 
b) Elokuvia susista:
  • Pohjolan sudet – Luontoelokuva susista 2001. Ohjaajat Pekka Mandart ja Kari Kemppainen.
  • Erämaan kutsu – alkukielinen nimi The Call of the Wild. Perustuu Jack Londonin samannimiseen romaaniin. Elokuva on filmattu vuonna 1972 Suomessa. Ohjaus: Ken Annakin.
  • Suden kesä 2003, Norja. Ohjaus Peder Norlund. Alkukielinen nimi Ulvesommer. Koko perheen seikkailuelokuva.
(Lähde: www.tunturisusi.com)
 
3. Satujen sudet
 
a) Listatkaa ryhmissä kahden minuutin aikana niin monta satua sudesta kuin muistatte. Keskustelkaa yhdessä millaisena susi useimmiten kuvataan saduissa. Mitä eri ominaisuuksia susiin helposti liitetään?
 
b) Susi kansanperinteessä.
Suomessakin suden pelko ja viha heijastuvat kansanperinteeseen. Vielä nykypäivänäkin ihmisten mielissä sekoittuvat tarut ja tosiasiat susista. Usein saduissa susi kuvataan pahaksi. Jopa unissa susien näkemisen on sanottu tarkoittavan väkivaltaista, ahnetta ja konnamaista vihollista, joka hyökkää avoimesti. Suden näkeminen unessa tarkoittaa myös, että sen näkijällä on vaarallinen vihollinen. Jos susi ajaa unessa
takaa, tulee petetyksi. Jos taas kuuluu suden ulvontaa, joutuu vihollisten ahdistamaksi. Ihmissusi on tarujen hirviö, joka on päivisin aivan tavallinen ihminen, mutta muuttuukin yöllä verenhimoiseksi sudeksi. Ihmissusiin on uskottu siellä missä on susiakin. Noitavainojen yhteydessä poltettiin roviolla myös epäiltyjä ihmissusia.
 
Harry Potterkirjassa Tylypahkan opettaja muuttui ihmissudeksi täydenkuun aikaan: ”Lupin oli jäykistynyt. Sitten hänen raajansa alkoivat täristä. Kuului kauheaa ärinää. Lupinin pää piteni. Samoin kävi hänen vartalonsa. Hänen hartiansa menivät kumaraan. Karvaa tunki heidän silmiensä edessä hänen kasvoihinsa ja käsiinsä, jotka käpertyivät tassuiksi”. (Harry Potter ja Azkabanin vankis. 400401)
 
Roomalaisessa legendassa susi kuvattiin hyvänä, sillä se imetti Romulus– ja Remusnimisiä kaksosia. Rudyard Kiplingin Viidakkokirja kertoo Intian viidakoissa susien kanssa kasvaneesta Mowglipojasta. Useissa intiaanikulttuureissa sutta pidetään tiennäyttäjänä, opettajana ja toteemieläimenä. Tähdissä sutta edustaa Koiran tähtikuvio, Sirius, jota monet alkuperäisheimot pitävät kuolleiden asuinsijana. Monen shamaanin voimaeläin oli susi. Sotapäällikkö Tsingiskaani uskoi polveutuvansa sudesta.
 
c) Heraldiikassa susiaiheita on käytetty usein (esim. Sipoon vaakuna). Suunnitelkaaoma susivaakuna. Tarvitaan voimapaperia ja pastelliliidut.
 
4. Susitarinoita
 
a) Istukaa isossa piirissä tai pienissä ryhmissä. Kaikille jaetaan paperi, yhdelle keltainen arkki. Paperille kirjoitetaan sovitusta aiheesta kaksi tai kolme riviä. Paperi annetaan seuraavalle, joka peittää jo kirjoitetun tekstin ja jatkaa juttua. Näkyville saa jättää vain viimeisen rivin. Paperit kiertävät kaikilla. Keltaisesta arkista on helppo tarkistaa, kun paperit ovat kiertäneet täyden kierroksen. Lopuksi syntyneet tarinat luetaan yhdessä.
 
b) Muistatteko unianne? Voivatko unet ennustaa jotakin? Oletteko nähneet unta, joka toistuu usein? Millaisia painajaisia olette nähneet? Onko unissanne värejä? Kirjoittakaa kuviteltu unitarina, jossa mukana on susi.
 
5. Susi kielessä
 
a) Kielteinen suhtautuminen susiin on jättänyt merkkejä myös suomen kieleen. Keskustelkaa mitä tarkoittavat:
  • Joutua suden suuhun. 
  • Kadonneen tai tuhlatun asian sanotaan menneen hukkaan.
  • Hän on yksinäinen susi.
  • Kyllä sinutvielä hukka perii!
b) Arvatkaa, ellette tiedä:
 
Millainen tavara on, jos siitä sanotaan, että se on susi Kelvoton tai huono.
Millä nimellä kutsutaan avioitumatonta pariskuntaa? Susipariksi.
Millainen on henkilö, josta sanotaan: Hän on susi lampaiden vaatteissa. Henkilö, joka salaa katalat ja pahat aikomuksensa viattomalla olemuksella.
Milloin on suden hetki? Silloin arveltu suden saalistavan.
Missä kulkee susiraja? Sen takana alkaa erämaa.
Mikä on sudenkuoppa? Sudenpyynnissä käytetty kuoppa, mutta myös salakavala juoni tai kysymys, johon helposti lankeaa.
 
6. a) Pohtikaa millaisina susia kuvattiin elokuvassa. Miten eri tavoin elokuvan keskeiset henkilöhahmot suhtautuivat elokuvassa luonnossa eläviin susiin?
  • Salla
  • Sallan ottovanhemmat
  • Laila 
  • Venesmaa
  • Venesmaan jengiläiset
  • Matias
  • Matiaksen isä
b) Elokuvan eri henkilöhahmojen suhtautuminen susiin sekä heidän edustamansa tahot tarjoavat erilaisia näkökulmia keskusteluun susista. Ketkä elokuvan henkilöhahmoista edustivat luonnonsuojelemisen näkökulmaa, poronhoidon elinkeinoa, salakaatoa tai metsästystä?
 
c) Järjestäkää luokassa väittely susien puolesta ja vastaan. Miettikää ensin yhdessä miksi niitä vastustetaan tai puolustetaan. Keskustelkaa aiheesta ja etsikää tietoa tueksi väitteillenne. Vaihtakaa välillä osia.