keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Synopsis

Synopsis on lyhennelmä tai tiivistetty kertomus elokuvan tarinasta ja  sisällöstä.

Synopsis tulee kreikan kielen sanoista συν(syn, yhdessä) ja οψις(opsis, näkeminen).

Lähde wikipedia

a. Kirjoittakaa elokuvan tarina eli laatikaa sille synopsis omin sanoin.

b. Muuttakaa tarinassa jotain keskeistä asiaa. Miten se vaikuttaisi alkuperäisen tarinan kulkuun?

Genre

Maaginen realismi tai reaalifantasia

Elokuvan genreksi määritellään ‘maaginen realismi’.

Kirjallisuuden yhteydessä eteläamerikassa käytetään termiä maaginen realismi. Länsimaissa samassa yhteydessä käytetään ‘reaalifantasia’-termiä. Reaalifantasia tyylilajina antaa tietynlaista kerronnanvapautta, jossa lähtökohtana on kaikille tuttu todellisuus – se siis ei sijoita tapahtumia täysin outoon tulevaisuuteen tai toisille planeetoille, kuten scifissä tehdään. Siinä ei myöskään rakenneta sekundäärisiä fantasiamaailmoita Tolkienin ja kumppaneiden tyyliin. Tarinoissa kerrotaan tutun nimisistä tai tutun näköisistä paikoista – esimerkiksi Jyväskylästä, Helsingistä, Lontoosta tai Pariisista – mutta sekoitetaan lähtökohtaiseen realismiin, mimesikseen, myös fantastisia elementtejä. Outoutettu todellisuus, jollaiseen törmäämme esimerkiksi Johanna Sinisalon esikoisromaanissa, on reaalifantasiaa. Samoin reaalifantasiaan voidaan lukea kuuluvaksi Arto Paasilinnan monet teokset, Markus Nummen Kadonnut Pariisi, Juha K. Tapion Frankensteinin muistikirja, Kurt Vonnegut, Jonathan Carrol…

Termin reaalifantasia alkuosa painottaa siis lähtökohtaista reaalitodellisuuden kuvaamista. Termin jälkimmäinen osa luonnehtii keinovalikoiman rajoittamattomuutta.  Samoin kuin kirjallisuudessa, myös elokuvassa käytetään kerronnan keinoja vapaasti, luontevasti ja tarkoituksenmukaisesti.

(Lähde: ’Reaalifantastikot ja reaalifantasia’ http://pazi.vuodatus.net/blog/180008)

Miten sijoitatte elokuvan tapahtumia ja lähtökohtia maagisen realismin- tai reaalifantasian genreen?

Esimerkkejä elokuvan tapahtumista ja tarinan lähtökohdista:Arkielämän kuvaus, pienen perheen ongelmat, yksinhuoltajaäiti, rakkauden kaipuu, vammainen lapsi, joka tarvitsee ainaista huolenpitoa, kiusaaminen, pikkuveli huolehtii jatkuvasti veljestään, meteoriitti, taikuus, lentäminen, supervoimat

Elokuvan lajityypin määrittäminen ei ole aina yksinkertaista. Mitä muita elokuvan lajityyppejä tiedätte? Pohtikaa mitä lajityyppejä Superbroidi-elokuva voisi tai ei voisi edustaa?