keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Valon koulunkäynnin vaiheet ja elokuvan keskeiset tapahtumat

1. Koulu alkaa. Papin rouva kertoo huhuja moraalittomasta kirjasta. Ville on kirjan kanssa piilossa, kun santarmit etsivät kirjaa ja löytävät Nikolain kuvan. Koulu suljetaan, Maria joutuu lähtemään, Valo järkyttyy ja sairastuu.
 
Santarmi = Ranskan kuninkaan henkivartiosto. 
Myöhemmin on santarmistoksi kutsuttu sotilaallisesti järjestettyjä poliisivoimia, joita käytetään yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvomiseen. Venäjän vallan aikana santarmisto hoiti Suomessa vars. salaisen poliisin tehtäviä ja rajavartiointia. 
(Lähde: Pikkujättiläinen)
 
2. Valo avaa lasten leikkikoulun Aholan vaunuliiterissä. Koulussa opetetaan Valon mukaan ”mikä on hyvää ja mikä on huonoa elämää.” He järjestivät taidenäyttely, jonka tuotoilla hankitaan oppikirjoja. Esityksiä vallanpitäjistä, josta Nikolai: ”Tämä koulu on laiton.” 
 
3. Kun koulu suljetaan, lapset joutuvat työhön mutta jäljelle jää lasten halu oppia. Katariina joutuu kotiarestiin. Pekkaa varoitetaan ankarasti. Lapsilla on suunnitelma salaisesta koulusta. He järjestävät opetusta pienissä opetusryhmissä eri puolilla kylää; kirjoittamista, laskemista helmitaululla, lukemista, piirtämistä, voimistelua, esityksiä. Lapset jäävät kiinni. Valo vangitaan ja viedään Hatzinan kasvatuslaitokseen. 
 
4. Lapset toimivat, painostavat Konstantinia ”isä kirjoittaa viinan juomisesta lehteen” ja saavat lopulta leiman kulkulupakirjeeseen. Valo joutuu tuomioistuimeen. Villen puhe on elokuvan huippukohtana. 
 
5. Valo vapautetaan. Lasten koulu avataan uudelleen. Hatzinan olot tutkitaan, Nikolai joutuu pois virasta. Konstantin näkee poikansa uudessa valossa ”minä olen ylpeä sinusta.”