keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Arn – Temppeliritari

Oppimateriaalin teemoja: keskiaika, temppeliritarit, luostarilaitos, vallankäyttö, kirjasta elokuvaksi

Synopsis: Arn Magnusson syntyi vuonna 1150 Arnäsissä, nykyisellä läntisellä Götanmaalla, jossa hän vietti varhaislapsuutensa veljensä Eskilin kanssa vanhempiensa, Magnuksen ja Sigridin hoivissa.Tuohon aikaan eri suvut taistelivat vallasta keskenään. Arn kuuluu Folkunga-sukuun, jonka kuningas on Erik Edwardsson. Pian kuitenkin Sverkker-sukuun kuuluvat murhaavat kuninkaan. Hallitsijaksi nousee Sverkkerien Karl.

 
Arn joutuu onnettomuuteen jahdatessaan korppia veljensä kanssa. Arnin häilyessä elämän ja kuoleman välillä, rukoilevat hänen vanhempansa pyhimyksiä säästämään poikansa hengen. Vanhemmat lupaavat antaa poikansa Jumalan pyhään työhön maan päällä, jos tämä vain välttyisi kuolemalta. Arn selviää onnettomuudesta, ja hänen äitinsä vie hänet lupauksensa mukaan luostariin. Siellä Arn saa kasvatuksensa. Kun Arn on varttunut nuorukaiseksi, hänestä on sukeutunut oppinut nuorimies ja taitava soturi. Hänet lähetetään takaisin sukunsa pariin. 
 
Taistelu kuninkuudesta jatkuu, kun Arnin ystävä, murhatun kuninkaan Erikin poika, Knut haluaa palauttaa sukunsa takaisin valtaan ottamalla kuninkaan paikan murhaamalla Sverkker-kuningas Karlin. Kuningas tarvitsee valtansa tueksi kuitenkin myös muiden sukujen tuen. Tuohon aikaan kirkolla oli paljon valtaa; se päätyy tukemaan Sverkkereitä.
 
Cecilia Algotintytär on oleva Arnin suuri rakkaus, mutta heidän lempensä jää hengellisten ja maallisten voimien taistelun jalkoihin. Cecilia teljetään nunnaluostariin ja Arn lähetetään temppeliritariksi Pyhään maahan keskelle kristittyjen ja muslimien sotaa. 
 
Arn saavuttaa taistelutaidoillaan arvostusta myös muslimien keskuudessa Pyhällä maalla uskonnollisista näkemyseroista huolimatta. Kun Arn on vihdoin sovittanut tekonsa, on hän valmis palaamaan vapaana miehenä Ruotsiin rakastettunsa luo, kuten oli tälle luvannut. 
 
Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille ja se rakentuu neljästä osasta:
 
• opettajan ohjeet 
• elokuvan taustatiedot 
• kuusi erilaista oppilaan teemapolkua 
• kertausristikko 
 
Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 4.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Arn – Temppeliritari

Luostarissa kasvatuksensa saaneen Arnin rakkaus Ceciliaan jää hengellisten ja maallisten voimien taistelun jalkoihin. Cecilia teljetään nunnaluostariin ja Arn lähetetään temppeliritariksi Pyhään Maahan keskelle kristittyjen ja muslimien sotaa. Sekä Arn että Cecilia joutuvat tahoillaan taistoon rakkautensa puolesta.
Arn – Temppeliritari kertoo sodasta ja juonittelusta, ystävyydestä ja petoksesta, sekä tietysti kaiken yläpuolella olevasta rakkaudesta. Valkokankaalle marssitetaan tarumainen kavalkadi urheita ritareita ja kavalia kuninkaita.
Musiikin elokuvaan on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Alkuperäinen nimi:
Arn - Tempelriddaren
Julkaisuvuosi:
2007
Pituus:
140 min.
Levittäjä:
FS Film Oy
Tuotantomaa(t):
Ruotsi
Ohjaus:
Peter Flinth
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Joakim Nätterqvist (Arn), Sofia Helin (Cecilia Algotdotter), Stellan Skarsgård (Birger Brosa), Magnus Folkesson (Michael Nyqvist), Sigrid (Mirja Turestedt), Eskil Magnusson (Morgan Alling), Magnus Månsköld (Martin Wallström).
Nimi ruotsiksi:
Arn - Tempelriddaren
ARN filmerna om den svenske korsriddaren Arn Magnusson baserad på Jan Guillous framgångsrika böcker blir verklighet. År 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård i Västra Götaland. Han uppfostras i kloster och blir en bildad ung man och en skicklig krigare. I Cecilia möter han den stora kärleken, en kärlek som gör dem till offer för striden mellan den andliga och världsliga makten. Cecilia spärras in i kloster och Arn skickas som tempelriddare till Det Heliga Landet där kriget rasar mellan kristna och muslimer. När Arn återvänder hem måste han kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.