keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Seuraavaan on koottu muutamia näkökulmia elokuvan tuottamiseen sekä tarinan taustalla oleviin asioihin liittyen. Näkökulmia voi  tarkastella ja niistä voi keskustella yhdessä elokuvan katsomisen jälkeen, ennen varsinaista teemapolkutyöskentelyä. 
 
Kallein elokuvatuotanto 
Arn – Temppeliritari on Pohjoismaiden toistaiseksi kallein elokuvatuotanto. Elokuvasta on tulossa jatko-osa syksyllä 2008. 
  • Pohtikaa yhdessä elokuvan tuottamista. Mihin asioihin kalliissa tuotannoissa rahaa kuluu? Miten kustannukset näkyvät Arn – Temppeliritari -elokuvassa?  (Puvut, lavasteet, joukkokohtaukset.) Elokuvaa kuvattiin mm. Marokossa ja Skotlannissa.
Suomalaiset tekijät 
Elokuvan tekoon on osallistunut useita maita. Elokuvassa esiintyy myös muutamia suomalaisia näyttelijöitä. Elokuvan musiikista 
vastaa Tuomas Kantelinen ja sen stuntkoordinoinnista on myös kiitelty suomalaista Kimmo Rajalaa.
 
Kiistelty kirjailija 
Alkuperäisteoksen kirjoittanut Jan Guillou on tunnettu ja kiistelty kirjailija Ruotsissa, jossa hänen teoksensa ovat myyneet hyvin. Hänelle on ominaista kirjoittaa kiinnostavaa kulttuurihistoriaa sekä tulkita ja popularisoida historian kulkua.  Kirjasarjassa kerrotaan myös siitä, kuinka muiden kulttuurien vaikutus ulottui Ruotsiin. Ruotsalaiset hyötyivät monista tiedoista ja taidoista, joita kulkeutui ja tuotiin maahan muualta maailmasta. 
 
Guillou kertoo kirjansa henkilöistä useiden olleen oikeasti olemassa. Kuninkaat ja sotilaalliset taistelut ovat myös osa historiallista totuutta. Arnin kaltaisia henkilöitä on todennäköisesti ollut olemassa, mutta heitä kaikkia ei tunneta historiallisina henkilöinä. Kirjailija pohtii myös historiantutkijan ja historiallisen romaanin kirjoittajan eroa. Tutkija etsii todistettavaa faktatietoa, mutta kirjailijalla on vapaus ja oikeus sepitellä omia tarinoita historiallisista aineksista. 
  • Kuinka todenmukaista Guilloun teksti mielestänne on? Keskustelkaa!
  • Pohtikaa myös, mikä merkitys historian tuntemiselle ja ymmärtämiselle voi syntyä tutustuttaessa siihen yksittäisten henkilöiden ja heidän elämän tarinoittensa kautta. 
Pyhä maa  
Jan Guillou, tarinan kertoja, kertoo aluksi valinneensa tarinaansa ”ruotsalaisen ritarin”, jonka silmin hän alkoi tarkastella tapahtumia mm. Pyhällä maalla. Pyhä maa mainitaan sekä Raamatussa että Koraanissa. Nykyään sillä tarkoitetaan aluetta, jolla sijaitsevat seuraavat maat: Israel, Palestiinalaishallinto, etenkin Länsiranta, Libanon, Jordania, Egypti, Irak, Syyria. Alueella on edelleenkin kiivaita ristiriitoja ja yhteenottoja erilaisten 
uskonnollisten näkemysten vuoksi. 
 
Jerusalem 
Jerusalem on juutalaisten, kristittyjen sekä muslimien pyhä kaupunki. Juutalaisten pyhät temppelit ovat aikoinaan olleet Jerusalemissa. Uudemman temppelinroomalaiset hävittivät vuonna 70. Vain osa temppelin muuria, Länsimuuri (ns. Itkumuuri) on jäljellä, ja se on nykyään juutalaisten pyhin paikka. 
Länsimuurin yläpuolella Temppelivuorella on yksi muslimien pyhimmistä paikoista; Kalliomoskeija sekä toinen tärkeä moskeija Al-Aqsa. Legendan mukaan islamin perustaja, profeetta Muhammad nousi taivaaseen juuri Temppelivuorelta. Myös kristityille Jerusalem on tärkeä, sillä Jeesus kuoli Jerusalemissa, jonne hänet myös haudattiin. Jerusalemin vanha osa on muurin ympäröimä sokkeloinen kaupunki, joka jakautuu armenialaisten, kristittyjen, islaminuskoisten ja juutalaisten kortteleihin. Alue liitettiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 1981 vaarassa olevana kohteena. Luetteloon otettujen kohteiden ja alueiden säilyttämisellä katsotaan olevan erityistä merkitystä ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle. 
Lähde: Wikipedia 
 
Hyviä lähteitä työskentelyyn 
John Peacock: Länsimainen puku antiikista nykyaikaan (Otava 1991) on kuvakirja, jossa on tietoa mm. eri yhteiskuntaluokkien vaatetuksesta keskiajalla. 
 
Muuta tietoa keskiajasta kannattaa etsiä internetistä, esimerkiksi: