keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ajankuva: Lontoon pommitukset

Toisessa maailmansodassa Hitlerin joukot olivat vallanneet Ranskan ja seuraavaksi oli suunnitteilla hyökkäys Iso-Britanniaan. Iso-Britannian turvana oli kuitenkin Kanaali, jota suojeli taitava laivasto. Koska natsit eivät kyenneet organisoimaan merihyökkäystä ja maihinnousua Kanaalin yli, he päättivät ryhtyä hyökkäykseen ilmateitse. Lennoston oli määrä vallata Kanaalin alueen ilmaherruus, suojata maihinnousulaivastoa ja pommittaa Englannin kaupunkeja. 

Hitler aloitti heinäkuussa 1940 taistelun Iso-Britanniasta, niinpä elo-syyskuussa hyökkäyksen päävoimat kävivät massiiviseen hyökkäykseen pääkaupunkia Lontoota, sekä muita kaupunkeja vastaan. Välillä Lontoota pommitettiin 57 yötä peräkkäin jopa tuhannella lentokoneella kerrallaan. Kaupungissa riehuivat jatkuvat tulipalot ja n. miljoona taloa tuhoutui tai vaurioitui. Noin 44000 ihmistä sai surmansa ja yli 50000 haavoittui. Kaupunkilaiset lähettivät lapsensa turvaan maalle (yhteensä n. kaksi miljoonaa lasta) ja metroasemille rakennettiin ensiapukeskuksia ja vessoja sekä varattiin ruokaa. Hitler ei kuitenkaan onnistunut tavoitteissaan, vaan hänen valloitusretkensä pysäytettiin ja saksalaisten oli peräydyttävä.

a) Keskustelkaa yhdessä mihin maahan ja aikaan elokuvan tapahtumat sijoittuvat. Kuinka pitkää ajanjaksoa elokuvan tapahtumat kuvaavat? (n. puoli vuotta) Millä tavoin elokuva kertoo kyseisen maan olevan sodassa, millä tavoin sodan läsnäolo esiintyy tarinassa? Miltä vanhemmista tuntui lähettää lapset pois kotoa sodan aikana? Pohtikaa mitä ihmisten pukeutuminen, kulkuneuvot tai koulunkäynti kertoivat elokuvan kuvaamasta aikakaudesta. Perustelkaa vastauksenne.

b) Muodostakaa yhdessä kuvaa aikakaudesta kuvien, lyhyiden tarinoiden ja yksityiskohtien avulla. Tarkastelkaa myös Iso-Britannian karttakuvaa ja etsikää sieltä elokuvassa mainittuja paikkoja tai alueita.