keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Vinkkejä Lassie-elokuvan käsittelyyn alkuopetuksessa

Huomioikaa, että elokuvan ikäraja on K7.

Ennen elokuvan katsomista

1. Tutustukaa elokuvan tarinaa Eric Knightin kirjoittaman Lassie palaa kotiin -kirjan (WSOY) avulla. Keskustelkaa tarinan henkilöistä ja tapahtumista. Piirtäkää kuvia kirjan tapahtumista ja henkilöistä. Järjestäkää piirroskuvat seinälle niiden tapahtumajärjestyksen mukaan.

2. Tutkikaa kuvitettuja koirakirjoja. Tehkää ryhmissä pienimuotoisia tiedonhakuja valituista koiraroduista tai colliesta lapsille suunnattujen koirakirjojen avulla. Kuinka monella teistä on koira? Jos saisitte koiran, millaisen koiran haluaisitte? Minkä nimen antaisitte koirallenne? Miettikää yhdessä mitä koiranhoito vaatii? Miten koira voi auttaa ihmistä?

Elokuvan katsomisen jälkeen

1. Harjoitellaan ja tunnistetaan erilaisia tunteita

a) Pyydetään oppilaita tuomaan kotoa oma pehmolelu, jos mahdollista niin pehmokoira. Istukaa piirissä ja pitäkää sylissä pehmoeläintä. Miten silittäisitte sitä jos olisitte oikein surullisia? Mikä asia olisi voinut tehdä teidät niin surullisiksi? Entä miten lähestyisitte pehmoeläintä jos olisitte oikein onnellisia tai iloisia? Mikä asia voisi tehdä iloiseksi?

b) Keskustelkaa elokuvan tapahtumista. Mikä elokuvassa oli jännittävintä, surullisinta, hauskinta tai onnellisinta? Pelottiko elokuvassa jokin asia?

2. Tutkikaa koirakirjoista collien ulkonäköä, kuten turkin väriä. ”Kaikki kyläläiset olivat sitä mieltä että Lassie on kaunein Skotlannin paimenkoiranarttu minkä kukaan heistä oli nähnyt… he näkivät komean, valko-musta-kullanvärisen koiran. …Tuulet ja kylmät sadekuurot pyyhkivät yli tasaisen nummimaaston; niiden ansiosta koirille kasvaa tuuhea turkki ja niistä tulee yhtä vahvoja ja voimakkaita kuin noiden seutujen ihmisistäkin.” (Eric Knight: Lassie palaa kotiin 5-6, WSOY 1984.) Piirtäkää Lassien kuvia väriliiduilla ja maalatkaa taustat vesiväreillä. Ripustakaa luokan seinälle Lassie-näyttely.

3. Kuvitellaan, millaista on koiran elämä. Mikä koira olisit mieluiten ja miksi? Iso vai pieni, minkä värinen? Mitä tekisit aamuisin, entä iltaisin? Missä asuisit, mikä olisi lempileikki, paras herkku, mitä pelkäisit, kenen kanssa leikkisit, mikä olisi jännittävintä tai hauskinta? Suunnitelkaa yhdessä koirapäivä: leikkikää koirien kaupunkia, -koulua, -kotia. Millaisia koiralauluja, -runoja tai -tarinoita tiedätte? Piirtäkää kuvia aiheesta ja kirjoittakaa tarina: Elämäni koirana.

4. Keskustellaan ystävyydestä. Pohtikaa yhdessä Lassien ja Joen ystävyyttä. Millaista se oli? Miten Lassie osoitti Joelle ystävyyttään? Oli joka päivä poikaa portilla vastassa. Miten Joe osoitti ystävyyttään Lassielle? Piti koirasta hyvää huolta. Keskustelkaa siitä millainen on hyvä ystävä ja mitä kaikkea ystävän kanssa voi tehdä. Kirjoittakaa pieniä runoja tai tarinoita ystävyydestä.