keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Lassie on "maailman kuuluisin koira" ja kuvitteellinen hahmo, joka on vuosien mittaan esiintynyt useissa elokuvissa, TV-sarjoissa ja kirjoissa Lassie on suorastaan yli-inhimillisen älykäs pitkäkarvainen collie, jonka omistaa Timmy-poika ja hänen perheensä. Timmy joutuu usein vaikeuksiin, ja Lassien täytyy pelastaa hänet.

Lassien loi amerikkalainen kirjailija Eric Knight vuoden 1940 teoksessaan "Lassie Come Home" (Lassie palaa kotiin). Vuonna 1943 julkaistiin samanniminen ensimmäinen Lassie-elokuva, mitä seurasi lukuisia muita Lassie-elokuvia ja Lassieen liittyviä elokuvia ja TV-sarjoja (TV-sarjaa tehtiin vuosina 1954—1974)

Alkuperäinen Lassie oli Pal-niminen koira ja väriltään tricolour. Palilla oli satoja jälkeläisiä, ja kaikki seuraavat 10 Lassie-nimistä elokuvissa esiintynyttä koiraa ovat olleet tavalla tai toisella Palin suoria jälkeläisiä. Nykyään alkuperäistä "Lassieta" käytetään lähes ainoastaan koiranäytösten "vierailevana tähtenä", unohtamatta kuitenkaan rodun käyttöominaisuuksia. Collie ei suinkaan ole outo rotu palveluskoirapiireissä.

Suomessa Lassie on lähes synonyymi pitkäkarvaiselle Collielle. Rotu on Suomen 9. suosituin koirarotu. Lassie on toinen kahdesta koirasta jotka on palkittu tähdellä Hollywood Walk of Famekävelykadulla.

Lassie-elokuvia:

  • Lassie palaa kotiin (1943)
  • Urhea Lassie (1946)
  • Lassie lain kourissa (1950)
  • Lassie voittaa pelon (1950)
  • Lassien kosto (1952)
  • Lassie – erämaaseikkailu (1965)
  • Lassien taikaa (1978)

Skotlanninpaimenkoira eli pitkäkarvainen collie on kotoisin Skotlannista, missä sitä edelleen käytetään paimentamaan lampaita. Se muistuttaa ulkonäöltään shetlanninlammaskoiraa, mutta on selvästi isompi. Colliesta on tullut suosittu seurakoira; maailman kuuluisin collie on Lassie. Eurooppalaisen rotumääritelmän mukaan uroksen säkäkorkeus on 56–61 cm ja nartun 51–56 cm. Skotlanninpaimenkoiraa on kolmea väriä: tricolor (kolmivärinen), soopeli (ruskeavalkoinen kuten elokuvan Lassie) ja blue-merle (siniharmaavalkoinen). Collie-ryhmään kuuluu pitkäkarvaisen lisäksi lyhytkarvainen collie, bordercollie ja partacollie. Niiden yhteinen kantamuoto on ilmeisesti muistuttanut paljon bordercollieta, ja sitä on käytetty Skotlannissa sekä vahtiettä paimenkoirana. (Lähde: Wikipedia)

a) Tutustukaa Lassie-koiran edustamaan skotlanninpaimenkoirarotuun. Mitä kerrotaan sen ulkonäöstä, rodun ominaisuuksista tai rodun historiasta? Millaisiin olosuhteisiin rotu on kasvanut ja sopeutunut? Miten sen ominaisuuksia osataan hyödyntää mm. paimenkoirana, palveluskoirana.

b) Tutkikaa koirakirjoista collien ulkonäköä, kuten turkin väriä ja lukekaa kirjasta Eric Knight: Lassie palaa kotiin (WSOY 1984) sivuilta 5-6 kaunis kuvaus Lassiesta. Piirtäkää Lassien kuvia väriliiduilla ja maalatkaa taustat vesiväreillä. Ripustakaa luokan seinälle Lassie-näyttely.

c) Cilla antoi isoisälleen joululahjaksi Lassien näköisen pienoispatsaan, jonka hän oli itse tehnyt koulussa. Muovailkaa savesta Lassiehahmoja. Keramiikkaoppaista saa neuvoja savitavaran maalaamisesta, sekä saven muovailu-, poltto- ym. ohjeita mm. Linde Wallner: Savesta keramiikaksi. Mäkelä 1991.

d) Tarkastelkaa Lassie-koiran inhimillisiä piirteitä. Miten Lassien luonnetta voisi kuvailla? Onko sen luonteessa piirteitä joita voidaan hyvin ymmärtää rodun ominaisuuksien kautta? Pohtikaa mitä ystävyys on? Voiko ihmisten välinen tai ihmisten ja eläinten välinen ystävyys olla samanlaista? Jakakaa oppilaat kahteen ryhmään. Toinen ryhmä tekee listan Lassien luonteenpiirteistä ja toinen hyvän ystävän ominaisuuksia. Löytyykö Lassien ja ystävän ominaisuuksista yhtäläisyyksiä? 

Tiedonhakua koirista

a) Mihin eläimeen usein viitataan sanonnalla "ihmisen paras ystävä"? Mitä muita koiriin liittyviä sanoja tai sanontoja tiedätte? Ei koiraa ole karvoihin katsomista, Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa, on koiranilma, koiranleuka, koiranuni, en löytänyt vaikka etsin koirien ja kissojen kanssa, koira ei perään hauku… Pohtikaa ryhmissä mitä sanonnat tarkoittavat. Keksikää ja kirjoittakaa omia sanontoja tai metaforia koiriin liittyen.

b) Koirankasvatuksesta. Kun Lassie karkasi kerta toisensa jälkeen, ärsyyntynyt Hynes arveli sen kaipaavan kovempaa kuria. Miten Hynes kohteli Lassieta? Keskustelkaa yhdessä miten koiran saa tottelemaan? Saako koiraa lyödä? Totteleeko pelokas koira paremmin isäntää? Etsikää koirankasvatuksesta tietoa koirakirjoista ja internetistä. Haastatelkaa koiranomistajia kasvatusasioista.

c) Tutustukaa eri koirarotuihin. Tehkää niistä seinälehtiä ryhmätöinä. Hakekaa tietoa eri koiraroduista tietokirjoista tai Suomen kennelliiton sivuilta.