keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

a) Cilla ymmärtää Lassien tunteita. Verratkaa Cillaa ja Lassieta. Mitä yhteistä löydätte heidän tarinoistaan? Lassie ja Cilla asuvat samassa kartanossa, mutta kaipaavat ”kotiin”. Molemmat karkaavat. Missä on heidän kotinsa? Keskustelkaa Cillan elämästä, erossa vanhemmistaan, sotaa paossa (vrt. Narnian lapset, suomalaiset sotalapset…) kartanossa ja sisäoppilaitoksessa.

Tietoa sisäoppilaitoksista

Sisäoppilaitos on alun perin englantilainen yksityiskoulu, joka tavallisesti sijaitsee etäällä suurista asutuskeskuksista. Alun perin sisäoppilaitokset olivat tarkoitettu joko pojille tai tytöille, nykyaikana ne ovat usein sekakouluiksi taipuneita. Sekakouluilla saattaa olla edelleen omat opetusryhmät eri sukupuolille ja myös asuntolat on jaettu sukupuolten mukaan. Perinteisesti sisäoppilaitosten oppilaat käyttävät koulukohtaista koulupukua, mutta esimerkiksi pohjoismaissa käytännöstä on usein luovuttu. Oppilaat asuvat koulun lähistöllä sijaitsevassa asuntolassa. Myös koulun henkilökunta asuu itse oppilaitoksessa tai sen lähellä työsuhdeasunnoissa. Usein sisäoppilaitosten rakennukset muodostavat kokonaisuuden, johon kuuluu päärakennuksen ja asuntolan ohella huolto- ja varastorakennuksia sekä urheiluun liittyviä laitoksia ja laitteita.

Sisäoppilaitokset pyrkivät omistamaan oppilaidensa elämän koululle ja opiskelussa menestymiselle eristämällä heidät ulkomaailmalta arkiviikkojen ajaksi, mutta nykyaikana eräät sisäoppilaitokset sallivat oppilaille sanomalehtien luvun koulun kirjastossa. Sähköisiä tiedotusvälineitä tai muita viestimiä ei yleensä sallita missään. Samasta syystä Englantilaisissa sisäoppilaitoksissa oppilaille ei yleensä ole sallittu käyttää omia matkapuhelimia ja koulun yleisöpuhelin on käytettävissä vain rajoitettuina aikoina iltaisin. Entisaikoina henkilökunta luki ja hyväksyi oppilaiden lähettämät kirjeet, mutta nykyaikana yhdistyneen kuningaskunnan yksityisyyslait kieltävät sen. (Lähde: Wikipedia) 

b) Miltä tuntuu olla poissa kotoa? Oletko sinä tuntenut joskus koti-ikävää? Millaista on palata takaisin kotiin? Mitkä asiat ovat sinulle kotona tärkeitä? Missä tunnet olevan kuin kotonasi?