keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Miksi Lassie joutuu pois kotoa?

a) Pohtikaa ryhmissä syitä miksi Lassien joutuu pois kotoa. Olisiko perheellä ollut muita vaihtoehtoja kuin myyminen? Syitä luopua: työttömyys, köyhyys, Lassiella parempi ruoka/olot, raha

b) Millaista on elämä kun on oikein köyhää? Onko Suomessa ollut tai onko nykyään köyhyyttä? Helsingin Sanomissa 29.3.06 julkaistussa uutisessa Lapsetkin jakautuvat köyhiin ja rikkaisiin, kertoo professori Veli-Matti Ritakallio lasten ja nuorten jakautuvan yhä vahvemmin hyvin toimeentulevien lapsiin ja köyhien lapsiin. Perheen köyhyys määrittää lasten tulevaisuutta esim. kouluttautumisen ja erilaisten harrastusten kautta. Suomalaisista lapsista 100 000 elää köyhyysrajan alapuolella. Toimeentulotuen avulla pitäisi selvitä 11 eurolla päivässä. Köyhyys jäytää ihmisten mieltä yötä päivää, Ritakallio kuvailee. Köyhyys on jatkuvaa puutetta ja taloudellista niukkuutta, jotka rajoittavat ankarasti arkielämää. Köyhyysriski kasvaa, jos perheessä on työttömyyttä, opiskelua, suuri lapsimäärä, yksinhuoltajuutta tai velkaantumista. Yhdestä riskistä lapsiperhe yleensä selviytyy, mutta kun riskitekijöitä on useita, tulee kuormasta liian suuri. Keskustelkaa minkälaisia ongelmatilanteita rahanpuute voi synnyttää lasten ja vanhempien välillä tai lapsille koulussa.

c) Miten Lassien elämä muuttuu kun se joutuu kartanoon? Viettää yksinäistä häkkielämää, päivittäinen tehtävä olla ystävää vastassa jää pois… Miten Lassien reagoi muutokseen? Miten se onnistuu karkaamaan? Miksi Lassie karkaa ja palaa kotiin aina uudestaan?