keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tillsammans eller åtskilda – ghetton eller fristäder?

a) I filmen ordnas folkomröstning om bögars och lesbiskas rätt att arbeta som lärare (Proposition 6). Känner du till eller kan du föreställa dig en annan situation, där folkomröstning har använts som metod att fatta beslut om en minoritets rättigheter eller skyldigheter? Varför kan detta vara en problematisk metod att lösa frågor som handlar om särskilda minoritetsgrupper i samhället?

b) Merparten av filmen utspelar sig i stadsdelen Castro i San Francisco, som även idag är en av de platser där personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter i själva verket utgör majoriteten, och där ett heteropar som kysser varandra på gatan avviker från normen. I Europa finns motsvarande kvarter till exempel i Madrid och Paris – i de flesta större städer finns barer som är särskilt riktade till HBTI-personer.

Behövs sådana ställen eller borde hellre alla utrymmen vara lika tillgängliga och jämlika för alla?  Varför kan det ibland vara berikande för någon som hör till en minoritet, att uppleva sig vara en del av majoriteten?