keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Raiskaus ja seksuaalinen väkivalta

Raiskaus on rikos, jolla ei ole mitään tekemistä seksin kanssa, mutta paljonkin tekemistä vallankäytön ja alistamisen kanssa. Monet naiset kokevat väkivallan pelkoa, jonka on sanottu usein olevan pohjimmiltaan raiskatuksi tulemisen pelkoa. Raiskauksen pelko taas liittyy yhteiskunnallisiin ja 
sukupuolten välisiin valtasuhteisiin. Olennaista tässä pelossa on että nainen pelkää menettävänsä oikeuden määritellä oman ruumiinsa rajat. Rajojen määrittelystä ja itsemääräämisoikeudesta on paljolti kyse myös elokuvan Sano että rakastat muakuvaamassa väkivallassa: elokuva viestittää että oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on jokaisella.
 
1. Fatoun tarina kerrotaan hätkähdyttävällä realistisuudella, eikä katsojaa säästellä tapahtumien raakuudelta. Mitä tarkoitusta julmuuden näyttäminen tässä tapauksessa voisi palvella? Keskustelkaa elokuvan tyylistä ja miten sitä voisi perustella. Olisitteko itse ehkä käsitelleet teema toisin? 
 
2. Turvallisuuden tunteen sanotaan edellyttävän omien rajojen määrittelyä. Miettikää ryhmissä mitä nämä rajat käytännössä ovat. Mitä ne ovat omalla 
kohdallanne? Mikä on raja mitä ette halua muiden ylittävän?
 
3. Eritelkää elokuvan henkilöhahmojen suhtautumista tapahtumiin? Mistä ajattelette Fatoun kieltämisestä raivoon vaihtelevan käytöksen johtuvan? Entä koulukavereiden suhtautumisen, miksi esimerkiksi jotkut syyllistävät Fatoun itsensä? Mistä kertoo raiskaajan halveksuva repliikki ”se hutsu kerjäsi sitä”, entä se että tytötkään eivät usko Fatoun tulleen raiskatuksi? Purkakaa vastauksenne keskustelemalla yhdessä. 
 
Kirjallisuutta:
  • Kvick, Inkeri 2001. Pelon virrassa. Tutkielma naisten kokemasta väkivallan pelosta. Helsinki: Edita
  • Matthews, Nancy A. 1994. Confronting Rape. The Feminist Anti-rape Movement and the State. London: Routledge.
  • Pahan tyttäret. Sukupuolitettu pelko, viha ja väkivalta.1994. Toimittaneet Sara Heinämaa ja Sari Näre.Tampere: Gaudeamus.
  • Ward, Colleen A. 1995. Attitudes toward Rape. Feminist and Social Psychological Perspectives. London: Sage Publications. 
Oppilaiden kanssa voi tutustua myös Raiskauskriisikeskus Tukinaisen www-sivuihin: http://tukinainen.fi/