keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Mikä naurattaa? Komediagenren äärellä

Komedialla on pitkät perinteet ja sen alalajejakin on lukuisia. Komediat hyödyntävät myös erilaista huumoria: kaikissa komedioissa ei suinkaan naureta aina samantyyppisille asioille tai samalla tavalla. Joskus komedia voi räjäyttää hersyvän naurun tai se voi toimia hillitymmin – jokin elokuvasta nouseva oivallus voi olla kärjekkään ivallinen, ja siksi hauska tai humoristinen.

Ennen elokuvan katsomista

  • Millainen elokuva komedia on? Onko jokin komedia jäänyt erityisesti mieleesi? Mitkä asiat elokuvassa tekivät siitä hauskan?
  • Katsoessasi elokuvaa kiinnitä huomiota kohtauksiin, henkilöhahmoihin tai muihin asioihin, jotka tuntuvat erityisen hassuilta tai hauskoilta. Koeta painaa niitä mieleesi. Voit yrittää myös miettiä millaisia naurattamisen keinoja ohjaaja ja/tai käsikirjoittaja on elokuvassa hyödyntänyt. Mikä merkitys näyttelijöillä on hauskutuksen aikaansaamisessa? Muista, että huumoria voivat kuvittaa pienetkin yksityiskohdat, kuten yksittäiset sanat repliikissä tai kuvaustapa!

Elokuvan katsomisen jälkeen

  • Mitkä asiat elokuvassa erityisesti naurattivat? Tuntuiko, että kaikki katsojat nauroivat samoille asioille, vai olivatko reaktiot sattumanvaraisia? Huomasitko joitain yksityiskohtia, jotka tekivät kohtauksista erityisen hupaisia?
  • Pohdi elokuvan Varasto sijoittumista komediagenren sisällä käyttämällä apunasi oheisia alalajimääritelmiä.
    Pohdi kuinka hyvin Varasto -elokuva sopii kuhunkin kuvaukseen ja mitkä asiat tekevät siitä omanlaisensa elokuvan.
    Voit pohtia kysymystä hyödyntämällä valmiiksi annettuja määritelmiä tai hakemalla ne erikseen netistä, oppikirjasta, jne. Mieti myös mitä ongelmia liittyy (komedian) alalajien tarkkaan määrittelemiseen ja miten määritelmät sopivat aikaisemmin näkemiisi elokuviin.


Tehtäväehdotus: komediasta tekstiksi, mininäytelmäksi tai sarjakuvaksi
Valitse jokin sinua erityisesti naurattanut tai huvittanut kohtaus Varastosta. Koeta pohtia millaista huumoria siinä käytetään tai mitä komedian alalajia se voisi edustaa. Muokkaa siitä joko kirjoittamalla tai näyttelemällä omannäköisesi versio, joka muistuttaa jotain toista komedian alalajia. Voit myös miettiä miltä Varasto -elokuva voisi näyttää esimerkiksi tragedian eli murhenäytelmän muodossa! Voit myös vaihtoehtoisesti kuvittaa yhden kohtauksen sarjakuvastripiksi, jossa puhekuplin ja ilmein voit muunnella roolihahmojen tunteita ja tekemisiä.