keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kultainen kompassi

Oppimateriaalin teemoja: fantasiamaailma, hyvyys ja pahuus, kontrolli vastaan vapaus, ystävyys, lasten sieppaaminen, kirjasta elokuvaksi

Genre: fantasia, seikkailu

Koulukinon oppimateriaali on tehty 5.-8. -luokkalaisille.  

Synopsis: Lyra, 12-vuotias rasavilli poikatyttö, asuu Jordan Collegessa, Oxfordissa. Hän pelastaa seikkailevan tutkimusmatkailijasetänsä, lordi Asrielin kavalalta myrkytyskuolemalta ja sotkeentuu samalla omituisten tapahtumien kulkuun. Lordi Asriel on päässyt salaperäisen tomun ja ehkäpä maailmankaikkeuden perimmäisten salaisuuksien jäljille. Näistä salaisuuksista yhteisöä hallitseva auktoriteetti Magisterium ei halua kansalaisten tietävän yhtään mitään. Lyran haltuun uskotaan salaperäinen kultainen kompassi, jonka avulla saa selville totuuden, jos sitä osaa tulkita oikein. Paljastuu, että sieppaajat kahmaisevat lapsia. Lyra joutuu huimiin seikkailuihin aina kauas pohjoiseen saakka selvittäessään parhaan ystävänsä Rogerin ja muiden kadonneiden lasten kohtaloa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen. Sen kaupunkimaisemat muistuttavat dickensläistä 1800-luvun Lontoota, mutta ihmiset esim. liikkuvat ja käyttävät modernin näköisiä keksintöjä ja erilaisia teknisiä laitteita. Kyseessä onkin oman maailmamme rinnakkaistodellisuus. Elokuvassa ihmisen sielu kulkee kirjaimellisesti hänen ulkopuolellaan. Näitä eläinhahmoisia henkiolentoja kutsutaan daimoneiksi.

Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Philip Pullmanin kirjaan Kultainen kompassi (1995).

Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 1.7.2015.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Kultainen kompassi

Philip Pullmanin palkitun trilogian – His Dark Materials – ensimmäisen osan mukaan tehty filmatisointi KULTAINEN KOMPASSI (THE GOLDEN COMPASS) on jännittävä fantasiaseikkailu. Se sijoittuu rinnakkaismaailmaan, jossa ihmisten sielut ovat pienten eläinten muodossa, puhuvat karhut sotivat ja lapsia katoaa mystisesti.

Tarinan keskipisteenä on 12-vuotias tyttö nimeltä Lyra, joka lähtee etsimään ja pelastamaan parasta ystäväänsä Rogeria. Lopulta pelastusretki muuttuu harvinaislaatuiseksi yritykseksi pelastaa hänen oman maailmansa lisäksi myös meidän maailmamme.

Käsikirjoitus
Philip Pullmanin samannimisen bestsellerin mukaan

Alkuperäinen nimi:
The Golden Compass
Julkaisuvuosi:
2007
Pituus:
115 min.
Levittäjä:
FS Film Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Chris Weitz
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green, Dakota Blue Richards, Adam Godley, Ian McShane
Nimi ruotsiksi:
Guldkompassen