keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Mikä on kompassi ja mihin sen toiminta perustuu?

b. Entä mikä on aletiometri eli kultainen kompassi ja miten se toimii? Mihin sen toiminta perustuu? Aletiometri voi ihmeellisellä tavalla vastata totuudenmukaisesti mihin tahansa kysymykseen, jos jollakin on taito lukea sitä. ”Se on symbolinlukulaite, aletiometri. Se on kreikan kielen sana. Luulen, että se tulee sanasta aletheia, joka merkitsee totuutta. Se on totuusmittari. Niiden sanotaan olevan kotoisin Prahan kaupungista. Ensimmäisen aletiometrin keksinyt tiedemies yritti ilmeisesti löytää keinon mitata planeettojen vaikutuksia astrologian oppien mukaisesti. Kapine lepäsi painavana Lyran käsissä, kristallipuoli hohteli, messinkirunko oli työstetty upeasti. Esine muistutti hyvin paljon kelloa tai kompassia, sillä siinä oli kehän eri kohtia osoittavat viisarit, mutta tuntien tai kompassin viivojen sijasta taulun kehällä oli useita pieniä kuvia, joista jokainen oli maalattu äärimmäisen tarkasti, aivan kuin kaikkein hienoimmalla ja ohuimmalla soopelinkarvasiveltimellä norsunluulle. Lyra käänteli kojetta nähdäkseen kaikki kuvat. Siinä oli ankkuri, tiimalasi ja sen päällä pääkallo, härkä, mehiläiskeko… Kuvia oli yhteensä kolmekymmentäkuusi, eikä Lyra osannut arvata, mitä ne tarkoittivat.” (Pullman, Kultainen kompassi s. 87, 134 ja 181.)

c. Millaisia kuvia Lyran aletiometrissa oli? Millaisia asioita Lyra sai selville sen avulla? Millaisia asioita haluaisitte selvittää aletiometrin avulla?

d. Suunnitelkaa ja piirtäkää oma aletiometri kuvioineen. Käyttäkää pastelliliituja tai vesitai peitevärejä ja ohuita siveltimiä yksityiskohtien kuvaamiseen. Millaisia kuvioita laittaisitte aletiometrinne kehälle. Keksikää, mitä valitsemanne kuviot tai kuvat tarkoittavat?

e. Koristeellinen seinäkello. Aletiometrin näyttötaulu piirretään pyöreäksi leikatulle vanerilevylle ja varustetaan kellotaulun numeroilla. Taulun keskelle porataan reikä ja siihen kiinnitetään kellon koneisto.